Prošli je tjedan gradonačelnik Zlatko Mađeruh s 29 nezaposlenih osoba potpisao ugovore o javnim radovima i to u trajanju od četiri, a ne šest mjeseci kako su očekivali od Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

-Dobrodošla je to mjera uz pomoć koje smo jedne godine uspjeli zaposliti 97 osoba s našeg područja. No, kako je svaka godina drugačija, ove nam je bez obzira na naše želje i zamolbe kojih je na raspisani natječaj pristiglo 150, odobrena kvota od 29 osoba s kojima smo potpisali ugovore o radu na četiri mjeseca, kazao je gradonačelnik Grubišnoga Polja Zlatko Mađeruh.

Za mjeru dugotrajno nezaposlene osobe odobreno je zapošljavanje 19, a za mjeru dugotrajno nezaposlene osobe romske nacionalne manjine 10 osoba. Hrvatski zavod za zapošljavanje u potpunosti će financirati plaće zaposlenika u bruto iznosu od 3 276 kuna po zaposleniku kao i naknadu za prijevoz samo onima koji stanuju najmanje dva kilometra izvan grada. Grad će kao i svake godine izdvojiti dio sredstva za pokrivanje materijalnih troškova.

– Naše je da ih organiziramo i osiguramo alate te ih obučimo za rad na siguran način, pri čemu smo odabirali osobe koje su već to prošle kako ne bismo imali novih troškova, pojasnio je gradonačelnik Zlatko Mađeruh.
Ovisno o sposobnostima djelatnici su raspoređeni na rad po unaprijed pripremljenim programima. Posla je dosta: od uređenja i održavanja javnih površina i okoliša, uređenja nerazvrstanih cesta, poljskih putova, jaraka i cijevnih propusta. Uređivat će se dječja igrališta te mjesni domovi na području grada. Među 29 zaposlenih je osam žena koje su se već prihvatile uređenja cvjetnih površina i javnih nasada.