Bjelovar bi kroz par mjeseci trebao postati bogatiji za čak tri stanice za punjenje i iznajmljivanje e-bicikala strateški raspoređene u Masarykovoj ulici, Šetalištu dr. Ivše Lebovića i Poljani dr. Franje Tuđmana. Na svakoj stanici nalazi će se terminal s ekranom na dodir, solarnim panelima za punjenje e-bicikala, ali i posebnih stalaka za bicikle koji će omogućiti jednostavan najam e-bicikala.

Na raspolaganju 10 bicikala

Vrijednost izgradnje spomenutih stanica procijenjena je na 310 tisuća kuna, a na trećinu toga iznosa, točnije 123,5 tisuća kuna, Grad može računati od Ministarstva turizma. Vrijedi spomenuti i kako je u ovogodišnjem gradskom proračunu za projekt “e-bicikli” ukupno planirano 630 tisuća kuna, pri čemu je za izgradnju i opremanje stanica za punjenje e-bicikala namijenjeno 380 tisuća kuna, dok se 250 tisuća kuna odnosi na nabavku deset e-bicikala, pri čemu će i na toj stavci doći do sufinanciranja, i to od strane Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Strategija dala rezultat

Čitav projekt mogao bi biti dovršen do ljeta, s obzirom da natječaj završava potkraj veljače, a rok za izgradnju stanica je 60 kalendarskih dana. Jednom kada se sve napravi, bicikli će se moći unajmljivati putem mobitela, a bit će i razrađen cjenik. Dario Hrebak, bjelovarski gradonačelnik, u kratkom razgovoru kazao je kako je nabavka e-bicikala jedan od rezultata strategije mobilnosti. Dodao je i kako to neće biti jedine stanice za punjenje e-bicikala, te da očekuje i da će Bjelovar uskoro dobiti i punionice za e-automobile koje će također biti razmještene na strateškim pozicijama. Primjerice, kod gradske uprave, Autobusnog kolodvora, bolnice i slično.

Foto: ilustracija