Građani Trojstvenog Markovca pokazali su se najaktivnijima tijekom nedavno okončane javne rasprave o gradskom proračunu za iduću godinu jer su dali dva prijedloga od ukupno četiri pristigla prijedloga. Naime, Bjelovarčani su ove godine po prvi puta imali mogućnost javno raspravljati o prijedlogu gradskog proračuna za iduću godinu, no tu mogućnost konzumirao je iznimno mali broj građana. Pristigla je tek jedna primjedba i četiri prijedloga. Gradska uprava uredno je odbila sve primjedbe i prijedloge pristigle javnim putem, no uz svaku svoju “košaricu” dali su objašnjenje.
Nogostup Ždralovi – Patkovac
Roditelji školaraca na potezu Ždralovi – Patkovac žalili su se uz glavnu cestu nalazi više autobusnih stajališta do kojih ne vode nogostupi, a ograničenje brzine na 70 km/h vozači često krše. Kombinacija nedostatka nogostupa i brzog kretanja osobnih i teretnih automobila čini tu dionicu iznimno opasnom za pješake, posebno za školsku djecu. Stoga traže da se tamo izgradi nogostup.
Iz gradske uprave odgovorili su kako je riječ o dionici dugačkoj četiri kilometra te se, jer je skupa, mora planirati u dužem vremenskom razdoblju. Kao utjehu napominju da će se u dogovoru s Hrvatskim cestama pokrenuti postupak izrade projektne dokumentacije.
Igralište i kanalizacija u Trojstvenom Markovcu
Drugi prijedlog odnosio se na otkup zemljišta za izgradnju dječjeg igrališta u
Trojstvenom Markovcu. U gradskoj upravi odgovaraju kako je u tom gradskom kvartu najveći problem pronaći lokaciju za dječje igralište, ali tako da ono bude dostupno svoj djeci s tog područja. Grad Bjelovar u 2019. godini planira izraditi projektnu dokumentacija za uređenje javnih zelenih površina predviđenih GUP-om na području MO Trojstveni Markovac u sklopu koje će biti i dječje igralište. Radi se o prostoru između Đurđevačke ulice, Ul. B. Papandopula i J. Gotovca.
Građani s područja Trojstvenog Markovca također su predložili projektiranje i prijavu kanalizacije na mjeru 7. Ruralnog razvoja.
-Ovaj prigovor odbijamo, iz razloga što su Vodne usluge d.o.o. Bjelovar izradile projektnu dokumentaciju za izgradnju kanalizacije na području Trojstvenog Markovca. Trenutno su u ishođenju građevinske dozvole. Projekt je kandidiran za sufinanciranje od strane Hrvatskih voda za 2019. godinu – uzvraćaju iz gradske uprave.
Ne ide transparentnije
Posljednji prijedlog odnosio se na sufinanciranje nabave udžbenika. Naime, u ovogodišnjem gradskom proračunu za tu namjenu planirano je 900 tisuća kuna, a taj iznos dovoljan je tek za 300 kuna subvencije nabavke udžbenika. Iduće godine planiran je još i manji iznos, tek 700 tisuća kuna. Ovoga puta iz gradske uprave odgovaraju da će odluku o sufinanciranju kupnje udžbenika za školsku godinu 2019./2020. donijeti tijekom 2019. godine u kojoj će se nalaziti sve vrste i visine pomoći za sufinanciranje kupnje udžbenika učenicima osnovnih škola Grada Bjelovara. Ostaje pitanje zašto su onda naveli iznos od 700 tisuća kuna, ako tu odluku tek trebaju donijeti?
Što se pak primjedbe tiče, ona se odnosila na to da prijedlog gradskog proračuna nije išao dovoljno u detalje, odnosno da nije prikazan na takozvanoj trećoj razini gdje se još detaljnije vidi na što se troši novac poreznih obveznika. Iz gradske uprave odgovoreno je da je prijedlog gradskog proračuna prikazan po tom i tom zakonu.