Novi kružni tok na sjevernoj bjelovarskoj obilaznici, točnije na raskrižju Ulice Petra Biškupa Vene i Gornjih Plavnica, mogao bi biti izgrađen i pušten u promet ranije nego što se očekivalo, već u proljeće iduće godine. Sezoni godišnjih odmora unatoč, vrijedni službenici Hrvatskih cesta raspisali su i objavili javni natječaj za najpovoljnijeg izvođača građevinskih radova početkom kolovoza, a vrijednost radova procijenjena je na 3,5 milijuna kuna.

Gradi se pješačko-biciklistička staza

Postojeće raskrižje, podsjetimo, izgrađeno je potkraj 2002. godine kao klasično četverokrako raskrižje s po dvije vozne trake na svakom privozu, bez lijevih traka za skretanje, osigurano semaforom. Porastom prometa na dijelu sadašnje državne ceste D28 u smjeru Slavonije i obrnuto, kao i korištenjem Ulice P. B. Vene kao glavne spojne ceste sjevernog dijela Bjelovara sa sjevernom obilaznicom, a time i s prometnim pravcem prema Zagrebu ili Slavoniji, raskrižje postalo kritična prometna točka. Prometne nezgode učestalo su se događale zbog nepoštivanja svjetlosne prometne signalizacije, posebno od strane vozila koje dolaze iz smjera Đurđevca zbog dugog nepreglednog zavoja, kao i zbog neosvijetljenosti raskrižja.

U planiranom obuhvatu zahvata izvršit će se rekonstrukcija elemenata ceste, odvodnje oborinskih voda, prometne signalizacije i opreme, cestovne rasvjete, a izgradit će se pješačko – biciklistička staza u smjeru Bjelovar – Gornje Plavnice na istočnoj strani ceste. Projektiranim kružnim raskrižjem, pojašnjavaju projektanti, bitno se povećava razina sigurnosti i udobnosti odvijanja prometa, te se povećava protočnost svih prometnih pravaca na predmetnom raskrižju.

Realna očekivanja

Pristigle ponude otvorit će se ovih dana, već potkraj kolovoza, a rok za dovršetak izgradnje je tri mjeseca. Iako bi se jednostavnim zbrajanjem moglo doći do zaključka da će se kružni tok izgraditi već do kraja studenog ove godine, s obzirom na žalbene rokove i period mirovanja nakon isteka javne nabave, kao i na mogućnost žalbe, ali i vremenske uvjete, realnije je za očekivati da će se izgradnja kružnog toka dovršiti u proljeće iduće godine.