U nedostatku hrvatskih poljoprivrednih inicijativa, ona Mile Štrka iz Rovišća čini se kao pravo osvježenje. Doduše, riječ je o već prekaljenom proizvođaču bonsai drvaca, ali ono što mu se događa posljednjih godinu-dvije prilično je izašlo iz okvira uobičajenog. Naš uzgajivač već drugu godinu za redom jedini je hrvatski predstavnik na Tjednu japanske kulture, koji veleposlanstvo Zemlje izlazećeg sunca organizira u Zagrebu.

Bonsai lipa, grab i bukva

– Ove godine pozvali su me i na poslovnu večeru pa se nadamo da će to značiti i još tješnju suradnju. Kako je kod nas dosta problem s posudama za uzgoj mislim da ćemo tu postići neki dogovor, a i nadamo se proširenju tržišta. Od proizvodnje bonsaia može se živjeti i ne žalimo se, ali bismo voljeli da domaće uzgojne vrste dospiju u što udaljenije krajeve svijeta. To je sigurno i hrvatska promocija – zadovoljan je naš uzgajivač preko 120 bonsai vrsta. Mile se proizvodnjom minijaturnih stabala bavi više od 20 godina i njegova bonsai stabalca karakteristična su po tome što je riječ o ovdašnjim, autohtonim vrstama, kao što su lipa, grab, bukva ili ariš. Ima i egzotičnije vrste, no kupcima su jako zanimljive upravo domaće, koje su odlučili podržati i Japanci.
– Prošle godine na Tjednu japanske kulture izložili smo ih 11, a ove godine tražili su da donesemo 25. U rezidenciju ambasadora još ranije smo prodali dvije koje su i dan danas tamo, a posebno cijene to što se bavimo domaćim vrstama – ponosan je Mile koji u vođenju imanja ima veliku pomoć supruge Ine. Ovih dana okupirani su saniranjem štete koju im je nedavno nanio jak vjetar. Na sreću, stabalca nisu stradala, međutim jest plastenik.
– Proizvodnja možda jest zahtjevna nekome tko gleda sa strane, ali mi to volimo i sve što radimo nam je zapravo kao terapija koja nevjerojatno opušta. Naravno da imamo i zaradu, ali ne od prodaje u Hrvatskoj. Kod nas se cijene kreću od 400 do najviše oko sedam tisuća kuna, a vani za ista drvca cijene pretvorite u eure – ispričao nam je Mile.