„Jadranom bez daha“ pustolovina bjelovarskih Argonauta koji u kanuu šesterosjedu preveslavaju Jadran od Prevlake do Savudrije ušla je u peti dan. Tijekom jučerašnjeg dana Argonauti su prevalili točno polovicu puta što znači da bi na cilj mogli stići i ranije od planiranog. Cijela ruta duga je oko 650 kilometara s tim da će Argonauti zaključno s današnjim danom dobrano prevaliti više od 400.

– Za sad nas vrijeme odlično služi, no prognoze su takve da će se tijekom sutrašnjeg dana situacija pogoršati. Iz tog razloga smo dva dana vozili i dio noći tako da smo preveslali više od planiranog. Željeli smo na cilj u Savudriju doći u nedjelju, no kako trenutno stoje stvari doći ćemo čak i dan ranije – poručuje Tomislav Smrček – Čonč, kapetan Argonauta, koji je jedan od 12 članova posade koja se svakih nekoliko sati izmjenjuje u havajskom kanuu.

Jučerašnji dan su zaključili u Rogoznici gdje je Šime Strikoman napravio milenijsku fotografiju, a upravo tamo su imali i prvi kvar na kanuu.

– Kvar smo brzo riješili tako da smo bez većih poteškoća nastavili pustolovinu. U Rogoznici smo napravili prvu milenijsku fotografiju, no ideja je da Šime Strikoman tijekom sljedećeg tjedna dođe u Bjelovar tako da se fotografiramo i u našem gradu – kazao je Čonč koji je posebno pohvalio logistiku koja cijelim putem prati Argonaute. Posebno je istaknuo Mladena Juštu koji se pokazao kao vrstan kuhar tako da posada svaki dan ima minimalno jedan obrok „na žlicu“.

Inače, cijela jadranska pustolovina ima humanitarni karakter i iz tog razloga se zove Jadranom bez daha. Želja je Argonauta da u suradnji s Udrugom Plava krila osvijeste javnost o problematici respiratornih bolesti, pogotovo plućne hipertenzije. (mć)