Piše: Vedran Cindrić

BJELOVAR – Nakon mnogobrojnih uspješnih izvedbi predstave ‘Ja, Preradović’ u režiji i izvedbi poznatog bjelovarskog kulturnjaka Mladena Medaka Gage, izašao je i istoimeni dokumentarno-igrani film koji će premijeru imati u svibnju. O čemu se točno radi, otkrio nam je glavni akter cijele priče.

-Prošle godine sam povodom 200 godina rođenja Petra Preradovića pripremio i izveo predstavu ‘Ja, Preradović’ koju sam izvodio u brojnim gradovima, uključujući i naš Bjelovar, gdje je taj veliki pjesnik kraće vrijeme živio. Ubrzo mi se javila Općina Pitomača koja je izrazila želju da se snimi dokumentarni film o Preradoviću – priča nam Medak i nastavlja.

Obnovljena kuća

-Preradović je rođen u naselju Grabrovnica koje pripada Općini Pitomača i tamo se nalazi spomen kuća njemu u čast. Općina Pitomača je ušla s Mađarima u projekt međugranične suradnje pod nazivom “Preradović – Csokonai, proslava pjesnika romantizma u prekograničnom području” te su preko tog projekta dobili značajna sredstva s kojima su detaljno obnovili Preradovićevu spomen kuću koja sada zaista reprezentativno izgleda – priča nam Medak. Dodaje da je nakon renovacije spomen kuće i u sklopu projekta opremanja i nabave multimedijske opreme Intepretacijskog centra Petar Preradović krenula ideja o dokumentarnom filmu.

Film je snimljenu u dvrocu Eltz u Vukovaru

-Primio sam se tog velikog projekta te sam za film napisao scenarij i glazbu. Također sam i tumačio Preradovića, a sudjelovao sam i u scenografiji. Osim toga, korištene su i neke moje ilustracije u filmu koji je inače režirao Darko Puharić – priča nam Medak. Otkriva da je film snimljen u prosincu prošle godine u Vukovarskom dvorcu Eltz.

Manje poznate činjenice

-U scenariju sam pokušao dotaknuti najvažnije odrednice u njegovu životu. Teško je bilo izbjeći neke suhoparne činjenice, poput raznih godina i događaja, ali htio sam da ljudi vide i drugu stranu Preradovića. Želio sam da vide koliko je njegov život zapravo bio težak. On je kao dječak sa samo 12 godina napustio svoj dom i nije ga vidio osam godina. Kada se vratio, trebalo mu je više od mjesec dana da se prisjeti hrvatskog jezika. Imao je iznimno traumatična iskustva, preminule su mu dvije žene i dijete. Unatoč svemu tome, napisao je povijesna djela i istaknuo veliku ljubav prema svojoj domovini. Sve to će se, između ostalog, moći detaljno saznati u filmu – otkriva nam Medak. Kaže da je film prvotno namijenjen za sve posjetitelje Interpretacijskog centra Petar Preradović u Pitomači gdje je zakazana i premijera za 10. svibnja.

-Film će se svakako moći pogledati u Bjelovaru. U pregovorima sam s jednom od naših kulturnih institucija i sada moramo vidjeti gdje i kada će biti izvedena bjelovarska premijera jer ne treba zaboraviti da je ovaj veliki pjesnik živio jedno vrijeme i u našem gradu. Uostalom, i naša knjižnica nosi njegovo ime – naglašava Medak. Inače, izdana je i brošura “Petar Preradović kao nadahnuće” u kojoj je Medak bio urednik, autor likovnog oblikovanja ovitka, strip priče te brojnih tekstova i ilustacija.