Veleučilište u Bjelovaru u suradnji s osnivačem, Gradom Bjelovarom, u akadamskoj godini 2019/20 uvodi novu, za Hrvatsku vrlo rijetku praksu nagrađivanja najboljih. U državi u kojoj je osrednjost na najvećoj cijeni, Veleučilište je odlučilo osloboditi plaćanja školarine one buduće studente koji će imati najbolje rezultate na državnoj maturi.

Godišnja školarina 7.500 kuna

Iako su školarine u iznosu od 7,5 tisuća kuna godišnje među najnižima u Hrvatskoj i nisu povećavane još od osnivanja te visokoškolske ustanove, riječ je o popriličnom trošku, odnosno uštedi koja će, zajedno s porukom da se izvrsnost ipak ponegdje cijeni i u Lijepoj našoj, svakako dobro doći studentima koji ionako najčešće teško sklapaju kraj s krajem. Zrinka Puharić, dekanica VUB-a, pojašnjava kako je do model privlačenja izvrsnih maturanata besplatnom školarinom prirodni rezultat potrebe osiguranja izvrsnih kadrova u IT sektoru.

‘Besplatne ulaznice’ najboljima

– Grad Bjelovar je jedini osnivač Veleučilišta i prirodno je da Veleučilište podržava i potiče realizaciju strateških ciljeva grada, a jedan od njih i osiguranje kadrova u IT industriji. Model smo predložili nakon sastanka s gradonačelnikom Dariom Hrebakom koji je tražio dodatna rješenja za što brži napredak IT sektora u Gradu Bjelovaru. Veleučilište je predložilo model „besplatne ulaznice“ za najbolje rangirane maturante koji će „kliknuti“ naš studij Računarstva ili Mehatronike na portalu Postani student . Pojašnjava dekanica Puharić i dodaje kako odluku o maturantima, budućim studentima Računarstva ili Mehatronike koji će ostvariti pravo na besplatnu školarinu neće donositi povjerenstvo temeljem pisanih zamolbi, već će se rang lista generirati prema rezultatima državne mature. Jedini kriterij je, dakle, izvrsnost.

Grad daje 75, a VUB 15 tisuća kuna

Gradonačelnik Hrebak, nastavlja Puharić, prihvatio je ideju i obećao deset besplatnih ulaznica za šest redovitih studenata računarstva i četiri za redovite studente mehatronike, a Veleučilište u Bjelovaru osiguralo je dodatno dvije besplatne ulaznice za studente Sestrinstva. Ukupni budžet za 12 studenata tako iznosi 90 tisuća kuna, od kojih 75 tisuća osigurava Grad Bjelovar, a 15 tisuća Veleučilište u Bjelovaru.

– Prema našim saznanjima, rijetka visoka učilišta u Hrvatskoj imaju svoje modele privlačenja maturanata subvencijama školarine, a prilično smo sigurni da smo jedino visoko učilište koje je osmislilo model koji je rezultat strateških ciljeva osiguranja kadrova u lokalnoj zajednici. Ovo je i poziv poduzetnicima da se uključe i sudjeluju u stipendiranju izvrsnih maturanata, jer su, prema našem iskustvu, najbolji studenti već tijekom prve godine studija „rasprodani“ – poručuje dekanica Puharić i dodaje kako se izvrsnost na VUB-u potiče i na višim godinama studija. Tako su studenti koji su ostvarili prosjek 5.0 u potpunosti oslobođeni plaćanja školarine za više godine, a oni s prosjekom većim od 4.5 oslobođeni su plaćanja polovice školarine za više godine.