U Generalnom konzulatu Republike hrvatske u Pečuhu, u srijedu, 18.svibnja, potpisan je višegodišnji ugovor između tvrtke Hittner d.o.o. iz Bjelovara i tvrtke Humanpark-D Kft. Iz Kaposszekcsoa. Ugovore su potpisali direktori Stjepan Hittner i Istvan Pajter, a potpisivanju je nazočio i državni tajnik zadužen za nacionalnu politiku Árpád János Potápi te generalna konzulica RH u Mađarskoj Vesna Haluga. Prilikom potpisivanja ugovora, Stjepan Hittner zahvalio se hrvatskom veleposlanstvu u Pečuhu na iznimno brzoj realizaciji. Od upita do potpisa ugovora o suradnji, naime, prošlo je manje od mjesec dana.

Zainteresirani i za šumske traktore

– Poljoprivredno-komunalni traktori i priključci bit će plasirani mađarskim općinama i gradovima, a za koje je već osigurano i financiranje OTP banke. Istodobno se kreće i u plasiranje šumskih traktora na mađarsko tržište, pojasnio je pak Pajter, direktor tvrtke Humanpark. Konzulica Halluga izrazila je zadovoljstvo što je još jedna hrvatska tvrtka sa svojim iznimno kvalitetnim proizvodima došla na zahtjevno mađarsko tržište, a državni tajnik Potapi istaknuo je odlične mađarsko-hrvatske veze na području kulture, manjine, a posebno ga veseli unapređenje gospodarskih odnosa dviju država. Podsjetimo, tvrtka Hittner jedan je od najvećih hrvatskih proizvođača poljoprivredno-komunalnih i šumskih traktora koja bilježi stalan rast proizvodnje i izvoza, a trenutno zapošljava 115 radnika. Hittner je još prije nekoliko godina prerastao hrvatsko tržište te se orijentirao na tržište Europske Unije, ali i država bivše Jugoslavije, poput Bosne i Hercegovine i Srbije. Usto, zahvaljujući konstantnom ulaganju u istraživanje i razvoj, asortiman bjelovarskog proizvođača traktora svake godine bogatiji je za neki novi proizvod.

Fantastični poslovni rezultati

– Samo lani izvoz smo povećali 20 posto, a 2014. godine ostvarili smo fantastičan rezultat – kaže Hittner. I doista, bjelovarski je metaloprerađivač lani povećao prihode za značajnih 60 posto, pri čemu je povećan i udio izvoza u ukupnim prihodima. Dobit je skočila s dva na 12 milijuna kuna, a prema odluci uprave koristit će se za povećanje likvidnosti, iako je Hittner vrlo likvidna, ali i vrlo nisko zadužena tvrtka jer samo 20 posto imovine financira iz tuđih izvora. No, izvanredni financijski pokazatelji tek su “posljedica” vrlo uspješne palete proizvoda koji i cjenovno i kvalitetom mogu konkurirati zahtjevnom europskom tržištu.

– Naša je prednost kvalitetna radna snaga čiji su troškovi niži nego kod zapadne konkurencije, a mane su nam prevelika birokracija i visoke plaće u državnoj i lokalnoj upravi, što me posebno bode u oči jer svi oni žive od naših poreza – pojasnio je svojedobno Stjepan Hittner dodajući kako su službenici iz društvenog sektora često arogantni jer znaju da kako god se odnosili prema klijentima, neće dobiti nikakvu kaznu, a kamoli otkaz. Svoj uspjeh, kaže, tvrtka Hittner zahvaljuje i dugoročnoj strategiji “težeg puta”, dakle stvaranja brenda inovacijama, ali i kvalitetom proizvoda, kao i odnosima s kupcima. Uz proboj na mađarsko tržište, vrijedi podsjetiti i kako je Hittner još u veljači ove godine plasirao traktore na iransko tržište.