ZAGREB – U knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića u Zagrebu, u organizaciji Hrvatskog PEN centra, čiji su članovi istaknuti pjesnici, esejisti i novelisti, održano je čitanje poezije posvećeno ubijenim te zatvorenim i bičevanim pjesnicima, novinarima i jednom blogeru u Saudijskoj Arabiji. Nastupilo je nekoliko hrvatskih pjesnika, a među njima i bjelovarski povjesničar umjetnosti, esejist i pjesnik Mladen Medar, član PEN-a od 2015. godine. On je ujedno i jedini član ovog svjetskog udruženja pisaca – pjesnika, esejista i novelista koji živi i djeluje u svom rodnom gradu. Naš Bjelovarčanin na tom svjetskom čitanju poezije imao je čast prvi nastupiti.

Suvremeni hrvatski pjesnik

Prve pjesme objavio sam u časopisu „Rusan“ Ogranka Matice hrvatske u Bjelovaru davne 1991. godine. Moj stvarni uspon kao pjesnika i esejista, nakon što sam kao dugogodišnji stručni pisac poznat kao autor doista velikog broja stručnih te određenog broja znanstvenih radova i poneke knjige, počeo je 1996. godine kada me je akademik Slavko Mihalić, uvrstivši tri moje pjesme o Zagrebu u jedan od najznačajnijih časopisa, „Forum“ Razreda za književnost Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, proglasio suvremenim hrvatskim pjesnikom. Uzmaka više nije bilo, ili nastaviti, ili s vremenom nestati. A na temelju brojnih rezultata predložen sam i izabran za člana PEN-a na Godišnjoj skupštini 2015. godine, i to upravo, rekao bih znakovito, 5. rujna, na dan dobrovoljne smrti istaknutog pjesnika, Bjelovarčanina Željka Sabola – povezao je Medar tim povodom svoj stvarateljski put s nekim sudbonosnim datumima bjelovarske povijesti.

U antologijama

Medarove pjesme, podsjetimo, uvrštene su i u nekoliko značajnih antologija i prevođene na češki te talijanski jezik.

To doista nisam nikada mogao ni sanjati. Tako sam se, nakon strogih recenzija, našao 1996., 2000., 2010. i 2015. u antologijama, rekao bih – za vječnost. Manji ciklusi pjesama objelodanjeni su mi u Sarajevu, Zagrebu i Zadru. U Milanu mi je 2008. na talijanskom jeziku objavljena mala pjesnička zbirka „Quel qualcosa in noi“, a za tisak pripremljene pjesničke zbirke u ovom trenutku imam tri, ali zbog financijskih problema ne znam kada će izaći iz tiska – kazao je naš sugovornik.