Hoće li iznajmljivači soba u Bjelovaru i okolici od iduće godine plaćati višestruko viši iznos paušalne pritojbe, ovisit će o gradskim vijećnicima, odnosno o gradskim službama koje bi tu točku dnevnog reda morale uvrstiti najkasnije do kraja siječnja iduće godine. Paušalnu pristojbu, naime, plaćaju “mali” iznajmljivači soba, a ona iznosi 255 kuna po ležaju godišnje za sobe koje se nalaze na bjelovarskom području, odnosno 150 kuna po ležaju u okolnim općinama. U Opatiji, turistički nepojmljivo atraktivnijem gradu od Bjelovara, taj paušal iznosi 345 kuna godišnje po ležaju za one u najskupljoj, A zoni.

Prema novom pravilniku Ministarstva turizma, od sljedeće godine raspon spomenutog paušala bit će od 150 do čak 1.500 kuna. U slučaju da gradski vijećnici ne donesu nikakvu odluku, iznajmljivači će plaćati 750 kuna godišnje, što je trostruko više nego što plaćaju sada.

No, ako se pita Anu Kelek, direktoricu Turističke zajednice Bilogora-Bjelovar, bjelovarski iznajmljivači ne trebaju strahovati od drastičnog poskupljenja.

– Turistička zajednica pripremila je prijedlog odluke po kojoj bi iznajmljivači na bjelovarskom području paušalnu pristojbu trebali plaćati do i do sada, dakle 255 kuna po ležaju. Smatramo da je to iznos koji je prihvatljiv iznajmljivačima i koji neće previše opteretiti njihovo poslovanje – ističe direktorica Kelek.