Cjelodnevna predavanja s nizom predavanja o najaktualnijim temama vezanima uz pčelarstvo izazvale su povećan interes pčelara s područja Bjelovarsko-bilogorske, ali i okolnih županija. Svečana dvorana bjelovarskog hotela Central tako je ove subote bila ispunjena do posljednjeg mjesta, a valja napomenuti kako je navedeno događanje edukativne naravi prethodno bilo planirano u sjedištu županijske Hrvatske gospodarske komore u Preradovićevoj ulici. U mnogo veći prostor prebačeno je upravo zbog velikog broja prijavljenih pčelara.
Stručne edukacije o modernom pčelarstvu počele su već u jutarnjim satima, nakon što je okupljene u ime organizatora pozdravio Igor Brajdić, stručni suradnik HGK. Zamijećen je i dolazak novopečenog saborskog zastupnika Darija Hrebaka, kao i Davorina Posavca, direktora Bjelovarskog sajma u čijoj će se organizaciji prvog vikenda u veljači održati 12. Međunarodni pčelarski sajam.
– Neprestana edukacija pčelara vrlo je značajna za razvoj pčelarenja u Hrvatskoj, ali i za samu promociju tog područja rada. Županijska komora Bjelovar potiče razvoj domaćih, zdravih i prirodnih proizvoda – istaknuo je Brajdić u ime organizatora.
Varoa pokvarila godinu
Predstavnici Savjetodavne službe Bjelovarsko-bilogorske županije tako su tematizirali Nacionalnu omotnicu za pčelare, EU fondove, tehnologiju pčelarenja, a izložili su i cjelogodišnji program praćenja i suzbijanja varoe, bolesti koja je u lanjskoj, inače za pčelare dobre godine, predstavljala gotovo i najveću opasnost.
– Pčelari su dosta i sami krivi, oslonili smo se na lijek iz Nacionalnog programa i nismo dovoljno kontrolirali situaciju. Varoa se ponovno pojavila u rujnu i listopadu i zbog toga imamo velikih gubitaka. Sada je u tijeku evidentiranje, a mi pokušavamo pronaći rješenje kako sanirati nastalu situaciju. Današnja predavanja, komunikacija i druženje svakako će biti i u tom smjeru. Trenutno ne možemo tvrditi da je isključivo varoa glavni uzrok uginuća pčela. Što se konkretnih šteta tiče, prerano je raspravljati o brojkama. Međutim, kod pojedinih pčelara gubici su dosegli i do 80 posto pčelinjeg fonda. Ipak, pričekajmo da završimo s evidentiranjem – poručio je Vladimir Maturanec iz Hrvatskog pčelarskog saveza. Predavanja su održali i predstavnici Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede, kao i predstavnici Hrvatskog pčelarskog sajma te Agronomskog fakulteta iz Zagreba.
Nakon uspješno odrađenih predavanja, već sada se između institucija krenulo razgovarati o budućoj suradnji koja bi trebala obuhvatiti i ocjenjivanje kvalitete meda, što je pčelarima svakako vrlo interesantno.
Vrijedi napomenuti kako u Hrvatskoj postoji oko 11 tisuća pčelara, od toga njih otprilike 550 nalazi se na području Bjelovarsko-bilogorske županije. Uz Županijsku komoru Bjelovar, suorganizatori edukacija bili su Savjetodavna služba Bjelovarsko-bilogorske županije, Hrvatska poljoprivredna agencija, Hrvatski pčelarski savez i pčelarski savez Bjelovarsko-bilogorske županije.