Nedavno je objavljeno drugo dopunjeno izdanje knjige “Izgubljeni snovi”, fantastične trilogije multitalentiranog umjetnika iz Bojane kraj Čazme, Franje Matešina. Na ovoj knjizi Matešin je počeo raditi još prije 12 godina, a trilogija je svjetlo dana ugledala prije dvije godine. Drugo dopunjeno izdanje sadrži dodatnih tridesetak stranica popratnog sadržaja kako bi čitatelji što bolje razumjeli svijet koji je Matešin stvorio.

Odlične reakcije

-Paralelno s pisanjem trilogije počeo sam raditi i crteže, ilustracije, karte i sve ostale. Radnja “Izgubljenih snova” odvija se 5007. godine i dosta je vezana za našu zemlju. Ovo izdanje još je pristupačnije za čitatelje kako bi mogli što bolje razumjeti taj svijet. Mjesecima sam pripremao dodatni dio s kartama, tako da sada sve radnje imaju svoju kartu kako bi se ljudi bolje snašli – kazao je Matešin i dodao da su prve reakcije čitatelja i više nego dobre.

-Drugo izdanje ima čak 30 stranica više od prvotnog izdanja. Čitatelji sada mogu pratiti kuda se svi likovi iz knjige kreću, imaju i rječnik koji se koristi pošto ima dosta novih riječi koje su izmišljene. Prati se povijest od današnjice pa sve do 5007. godine u kojoj se odvija radnja, a čitateljima preporučujem da ne bi bilo loše na početku pročitati dodatni sadržaj pa tek onda krenuti sa čitanjem knjige – istaknuo je Matešin, kojem je životni san snimanje filma “Izgubljeni snovi”.

 Životni san

-Radimo na digitalnim posterima, a knjigu uskoro planiram predstaviti i na sajmu znanstvene fantastike u Zagrebu. Velika želja mi je jednog dana snimiti i pravi film po književnom predlošku, a već smo i snimili nekoliko scena. Naravno da su najveći problem novci jer je riječ o zahtjevnom i skupom projektu, no vjerujem da će se kad tad ta ideja realizirati i da će to biti pravi hrvatski proizvod – rekao je Matešin, koji ističe da mu je velika prednost bila što je vizualni tip pa je paralelno s pisanjem odmah skicirao i crtao cijeli zamišljeni svijet, a jedan od uzora pri stvaranju čitavog novog svijeta bio mu je legendarni Tolkien i njegovi “Gospodar prstenova”.

-Teško je napraviti kompletan novi svijet, a da je sve u njemu funkcionalno. U “Izgubljenim snovima” glavni su likovi sasvim normalni ljudi, koji nisu nikakvi superjunaci. Imamo tu slikara i pčelara, koji se svađaju, imaju ljubavne jade, a neki od njih bave se i “švercom”. Priča je višeslojna i drago mi je što se ljudima sviđa – zaključio je Matešin.

Od sloma do završne bitke

Inače, “Izgubljeni snovi” je znanstveno-fantastična trilogija pisana u obliku scenarija za film, a drugo izdanje knjige i dalje sadrži sva tri dijela priče: “Slom Libertine”, “Putovanje ratnika” i “Bitku za Trilu”, kao i karte i informacije. U Narodnoj Republici Eukonu auditor Sek pokreće Treću vojnu. Kroz Brdovel prolaze dva stranca koji sa sobom nose tajanstvenu Četvrtu knjigu. Artein Lucijan, član zabranjene stranke Libertine, ide u Hazmu po pigmente za naručenu sliku na stropu… I tako počinje epska priča koja traje od mjeseca protuletnjaka do mjeseca listopada ljeta Gospodnjega 5007. godine.