BJELOVAR – Više dalje ovako ne može, ljute se u Mjesnom odboru Patkovac tvrdeći da ih je na javni istup natjerao krajnji bezobrazluk. Mjesecima ukazuju u bjelovarskoj Gradskoj upravi da svaki posao koji se započne u njihovom naselju ostane nedovršen ili se aljkavo obavi, a zbog obraslih bankina i javnih površina srame se reći da zapravo žive u gradu. Vole svoje naselje, što se vidi po brojnim uređenim mještacima za odmor i roštiljanje. No, ogromne zarasle površine više ne žele uređivati samo o svom trošku, a kap koja im je prelila čašu su radovi nakon kojih je ostao kaos.

-Od siječnja sam na čelu Mjesnog odbora Patkovac i od tada molim u Gradu da daju nalog tvrtki koja je izvodila radove na infrastrukturi uz gradsku prometnicu prema Dautanu da sanira bankine. Ostali su komadi betona, hrpe zemlje, a sada je naravno narasla ogromna trava i mještani koji su nekada o svom trošku to kosili više ne žele jer sada mogu samo još i strgati svoje kosilice. Kada javimo u Grad pošalju tvrtku za održavanje javnih površina, a njezini radnici onda pokose tek mali dio koji smo sami nekada izravnali i uredili. Ovo više nema smisla i odlučili smo dati Gradu rok od mjesec dana. Ako do tada ne dotjeraju Patkovac, kao što to uostalom čine svaki tjedan u centru grada, Mjesni odbor će kao pravna osoba tražiti da se naše naselje pripoji ili općini Nova Rača ili Severinu – ogorčen je predsjednik MO Patkovac Josip Galović.

Nogostup koji vodi od nikuda nigdje kroz šikaru

Mario Dedić, koji pomaže volonterski oko potrebnih dokumenata i dopisa predstavnicima u svom MO, svjedoči kako je u njihovo ime u Grad Bjelovar već poslao nekoliko pisanih zamolbi na što je obično dobio usmeni odgovor da je kriv onaj ili ovaj.

Jedni se opravdavaju neposlušnošću drugih. Kao da su zaposlenici šefovi šefovima ili im je to sve samo predstava za nas kako bi nas se riješili. To nije lijepo, kao da smo mi građani drugog reda, a samo želimo da i ovaj dio Grada Bjelovara izgleda uljuđeno i da se ne sramotimo pred tisućama prolaznika koji dnevno prolaze kroz Patkovac – kaže Dedić, dodajući kako im svakodnevno stižu i pritužbe na rekonstruirane prilaze i semafore u naselju. Vozače, tvrdi Dedić, ljuti što se semafor pali na svaki automobil s minimalnim prekoračenjem brzine, a ne pali kada se sa sporednih ulica netko treba uključiti na državnu, iznimno prometnu cestu.

U nekoliko mjeseci postojanja takve signalizacije u Patkovcu su prebrojali već četiri prometne nesreće, dakle ništa manje nego što ih je bilo prije zahvata na promenticama. Situacija je posebno došla do usijanja kada su shvatili da zbog lažnih obećanja koje dobivaju u Gradskoj upravi mještani prozivaju njih.

Oni lažu nas, a onda mi ljude u naselju. To više neću dopustiti. Puno toga što ovdje imamo smo nekada svojih rukama i novcem financirali. Ljudi plaćaju račune za komunalnu naknadu, slivne vode i tko zna kakve sve namete, a onda za cijelog života ne mogu dočekati da osvane jedno proljeće barem bez trave do vrata, zaključuje Galović.