Hoće li po drugi puta u novijoj povijesti Zagreb dobiti „bjelovarskog gradonačelnika“ znat će se nakon 21. svibnja ili možda dva tjedna kasnije. Naime, nakon našeg pokojnog sugrađana i velikog glumca Borisa Buzančića, koji je 1990. postao prvi gradonačelnik Zagreba u samostalnoj Hrvatskoj, punih 27 godina kasnije u bitku za ovo mjesto ulazi, ovoga puta Bjelovarčanka, bivša ministrica Anka Mrak Taritaš, ali ne treba zaboraviti ni Sandru Švaljek, koja, istina, nije „naša“, no ima jake poveznice s Bjelovarom.

Prvi gradonačelnik

Izbor Borisa Buzančića za gradonačelnika bio je svojevrsnim iznenađenjem, no ubrzo se pokazalo kako se u gradonačelničkom poslu snašao podjednako uvjerljivo kao i na kazališnim daskama ili pred filmskom kamerom. Zagrepčani će ga pamtiti po tome što je zaslužan za vraćanje spomenika banu Josipu Jelačiću na središnji gradski trg u listopadu 1990., ali i poprilično kritičnom stavu prema aktualnom gradonačelniku.

-Ja ne znam kako Milan Bandić vodi ovaj grad, čini mi se da ima najbolje namjere, ali znam da ja jedva plaćam režije koje su u njegovoj nadležnosti. U moje vrijeme cijene režija su mogli platiti svi, a njihovo podizanje nije dolazilo u obzir. Sjećam se da je Mladen Vedriš htio poskupjeti vodu, no rekao sam da će to provesti samo preko mene mrtvog – kazao je u razgovoru za „Večernji“ 2014.
A po čemu ćemo ga pamtiti mi, Bjelovarčani? Ponajviše po tome što je već 30. rujna 1991., dan nakon konačnog obračuna s bivšom vojskom, došao u svoj rodni grad i ponudio pomoć.

Razoreni Bjelovar

-Bio sam užasnut izgledom grada. Pamtim tragove stravičnog razaranja na zgradama i obiteljskim kućama, a nisam mogao zaobići ni rodni dom u Velikim Sredicama koji je također bio vidno oštećen. Svakako da je u kontekstu o kojem govorimo, dobro došla i moja politička pozicija koja mi je dozvoljavala da na bilo koji način pomognem svom gradu i njegovim ljudima – govorio je 2010. za Bjelovarac.
Anka Mark Taritaš, kojoj dosadašnje ankete daju velike izglede za gradonačelničku fotelju, kazat će kako je upravo za Zagreb simptomatično da nije imun na ljude „sa strane“, koji su i do sada obnašali ovu visoku funkciju.

 Grad treba osjećati

-Ponosno ističem da sam Bjelovarčanka rođenjem, ali je moj životni odabir Zagreb, što sam osjetila već za dolaska na studij. Kandidatura je ponajprije rezultat dosadašnjeg iskustva jer kao arhitekt, prostorni planer, znam što znači razvoj grada i rješavanje komunalne problematike. Istodobno, kao bivša ministrica naučila sam što znači započeti i dovršiti projekt, pri čemu je navažnije biti realan i znati što hoćete – kaže.
Uz to, dodaje i još jednu važnu sastavnicu koja uz iskustvo i sve druge potrebne „alate“ za obnašanje ove funkcije u dobroj mjeri određuje razumijevanje svih potreba ljudi i samoga grada.

-Držim kako rođenjem i odrastanjem morate biti građanin, i to bez obzira živjeli u velikom ili malom gradu. Bjelovar je po svim odrednicama grad, što je primjetno na svakom koraku. Zato ga, kao i Zagreb, morate osjećati, prepoznati njegov duh, jer svaki grad ima svoje zakonitosti koje treba poštivati i stoga vjerujem da kako će ovaj stav prepoznati i Zagrepčani – dodaje „naša“ Anka.

 Menadžerski posao

Na listi kandidata je i Sandra Švaljek, kojoj je poveznica s našim gradom sestra dr. Romana Švaljek Toth, ginekologinja. Bjelovar je upoznala za povremenih posjeta, a kako sama kaže, gradonačelnički posao joj nije nepoznat, s obzirom je njen otac bio na čelu Krapine gdje je i rođena.
-Vođenje grada je menadžerski posao koji zahtjeva organizacijske sposobnosti kako bi svi različiti aspekti života besprijekorno funkcionirali. Ima nekih razlika u vođenja malih i velikih gradova, ali sve je stvar iskustva i sposobnosti u svakodnevnim potezima koji se možda i ne vide, ali kroz duže vrijeme daju rezultate – zaključuje Švaljek.

Č. Rosić