BJELOVAR – Iza zatvorenih vrata Županijskog suda u Bjelovaru započelo je suđenje Radovanu Vujčiću (62), koji je u veljači ove godine pištoljem usmrtio svog sina Sanjina (40). Sudsko vijeće predvođeno sutkinjom Sandrom Galjar suđenje je odlučilo zatvoriti iz razloga što će tijekom postupka biti ispitivani i sinovi pokojnog Sanjina, odnosno unuci Radovana Vujčića pa se na ovaj način, koliko je to uopće moguće, pokušalo zaštititi ove ionako i previše istraumatizirane dječake.

Koliko god će javnost ostati zakinuta za detalje ovog krvavog obračuna u veljači ove godine u Ulici Josipa Pupačića u Bjelovaru i svega onoga što mu je prethodilo, sud je procijenio da bi previše pojedinosti oko ovog slučaja moglo djelovati preuznemirujuće za javnost i da bi posebno moglo štetiti nesretnoj djeci. Kako smo uspjeli saznati, tijekom rasprave koja je održana u srijedu i četvrtak iza zatvorenih vrata županijskog suda, svoje je iskaze dalo nekoliko svjedoka, a suđenje će se nastaviti nakon što se obave potrebna vještačenja.

S ciljem da usmrti

Podsjetimo, u travnju ove godine Radovan Vujčić pušten je iz istražnog zatvora u Bjelovaru, gdje je boravio dva mjeseca nakon tragičnog događaja 12. veljače. Nakon što je istraga dovršena i ispitani su svi svjedoci, Županijski sud u Bjelovaru pod objašnjenjem da je prestala opasnost od utjecaja na svjedoke donio je odluku o njegovom puštanju na slobodu, a mjesec dana kasnije Županijsko državno odvjetništvo u Bjelovaru protiv 62-godišnjaka je i podignulo optužnicu.

Njome mu se na teret stavlja da je u poslijepodnevnim satima 12. veljače ove godine u blagovaonici obiteljske kuće u Bjelovaru, s ciljem da usmrti svog sina, ispalio iz pištolja hitac u njegovu glavu zadavši mu ozljede uslijed kojih je nesretni Sanjin preminuo na mjestu događaja. Županijski sud optužnicu je ubrzo i potvrdio, a kao što se i pretpostavljalo, suđenje je počelo ove jeseni, ali će optuženik Radovan Vujčić na rasprave dolaziti sa slobode, a ne iz istražnog zatvora iz kojeg na suđenja stiže većina optuženika za ovakva najteža kaznena djela.

Kako smo također saznali na Županijskom sudu u Bjelovaru, javnosti će vrata suda biti otvorena tek prilikom izricanja presude, a kad će do toga uopće i doći, nemoguće je prognozirati. Sve do tog trenutka javnost će i dalje samo moći špekulirati je li Sanjinovo ubojstvo bila hladnokrvna egzekucija od strane oca ili je Radovan doista upotrijebio pištolj u nužnoj samoobrani. No, već s jezičnom konstrukcije iz optužnice u kojoj stoji “s ciljem da usmrti” i optužbom za ubojstvo, jasno je kako je Županijsko državno odvjetništvo uvjereno da je stariji Vujčić postupao s jasnom namjerom. Na koji način se Radovan Vujčić brani, samoobranom ili prekoračenjem nužne samoobrane nismo uspjeli saznati, no ukoliko mu se dokaže krivnja za ubojstvo prijeti mu kazna zatvora od minimalno pet godina.

Izazvao nesreću

Inače, nije ovo jedini postupak koji se vodi protiv Radovana Vujčića, pošto je on ni tjedan dana nakon što je izašao iz istražnog zatvora u travnju skrivio prometnu nesreću u kojoj su ozlijeđena četiri dječaka, među kojima i njegova dva unuka. Nesreća se dogodila u nenaseljenom dijelu Severina, kad je Vujčić vozio dječake s nogometne utakmice.

Kako je tada navedeno u policijskom izvješću, uslijed ne držanja vozila na dovoljnoj udaljenosti od desnog ruba kolnika, desnim kotačima svog BMW-a Vujčić je zahvatio bankinu, sletio u putni jarak, gdje je prednjim krajem udario u betonski most poljskog puta, preokrenuo se i zaustavio na desnom bočnom kraju. U toj su prometnoj nesreći najgore prošli njegovi 14-godišnji i 16-godišnji unuk, koji su se do danas, srećom, uspjeli oporaviti, a zbog izazivanja ove nesreće Vujčića je policija kazneno prijavila Općinskom državnom odvjetništvu u Bjelovaru. (sg)