Kada je lani objavljeno izvješću o stanju zatvorskog sustava u 2015. godini, situacija je ocijenjena “stabilnijom nego ikad” te uređenijom u smislu poštivanja ljudskih prava osoba lišenih slobode, a bilježio se i stalni pad broja zatvorenika. Sudeći po aktualnim brojkama upravitelja bjelovarskog Zatvora Drage Ivančića, ovakav se trend proteže i na prvu polovicu ove godine, barem kada je o ovoj ustanovi riječ.

Naime, u prvih pet mjeseci kroz zatvorsku portu je ušlo 215 „stanara“, a prosječno ih je 89 dnevno boravilo u kaznionicama, jednako kao i čitave protekle godine. To je nedvojbeno daleko od brojki prije pet i više godina, kada se u ovome zatvoru iza rešetaka guralo i preko stotinu zatvorenika.

-Po brojnosti i dalje prednjače muškarci, ali imamo i pet žena, od kojih su četiri na izdržavanju prekršajnih kazni, a jednoj je određena mjera istražnog zatvora. Kroz čitavu ih je prošlu godinu bilo 70, od ukupno 479 zatvorenika. S najdužom kaznom u trajanju od 25 godina je zatvorenik pravomoćno osuđen zbog počinjenog kaznenog djela razbojništva i protiv spolne slobode – kaže Ivančić.

Zavidna sigurnost

Bjelovarski zatvorenici su, čini se, postali i daleko „mekši“ u kombiniranju scenarija za pokušaje bijega, napade na pravosudne policajce i druge izgrede koji ugrožavaju sigurnost, a nerijetko i vlastite živote. Rijetki su slučajevi poput onog iz 2011. godine kada je osam zatvorenika izvelo pobunu, zatvorivši se u ćeliju. Srećom, pobuna je brzo ugušena. Nakon toga, u studenom 2014. zabilježen je još jedan pokušaj. Zatvorenik je prilikom boravka na svježem zraku iskoristio mogućnost udaljavanja s ograđenog šetališta te pokušao savladati zid Županijskog suda. U naumu nije uspio, ali si je nanio teške tjelesne ozljede, lom kralježnice i petne kosti.

-Od tada nije zabilježen niti jedan pokušaj bijega. U prvih pet mjeseci ove godine bilo je osam incidentnih događaja, dva fizička sukoba zatvorenika, tri samoozljeđivanja, te isto toliko odbijanja hrane – kaže Ivančić.

Radne aktivnosti

Upravitelj napominje kako Zatvor ove godine nije zaključio ugovor s Gradom Bjelovarom o pružanju usluga fizičkoga rada, ali su usprkos tome za 40 zatvorenika osmišljeni radni programi.

-Na poslovima pomoćnog kuhara, pomoćnog radnika u praonici rublja, čistača i pomoćnog radnika na održavanju, bilo je uključeno 12 zatvorenika. Na ovim su poslovima već proveli 5.560 radnih sati, a iznos naknade za rad dosegao je gotovo 20 tisuća kuna. Preko 31 tisuću kuna do sada je zaradilo 28 zatvorenika angažiranih na vanjskim radilištima temeljem sklopljenih ugovora o pružanju usluga fizičkog rada zatvorenika. Dvanaestero ih je radilo na poslovima uređenja zatvoreničkih soba i pomoćnim poslovima u zatvorskoj kuhinji te su dobili 17 novčanih nagrada u ukupnom iznosu od 1.348 kuna. Jedan je zatvorenik, primjerice, nastavio obavljati vlastitu djelatnost te je za 34 radna dana uspio zatvoru uplatiti naknadu u iznosu od 3.363 kuna – napominje upravitelj Ivančić.

Inače, svaka soba u bjelovarskom zatvoru ima televizor, a ćelija odgovara standardu od četiri kvadrata po osobi. WC je odijeljen pregradom, a ima i dnevnog svjetla. Kao i na slobodi, samo se valja naviknuti.