Punih pedeset godina djelovanja je obilježio AL klub Bjelovar, okupljanjem na svečanoj sjednici u Domu kulture. Godine i desetljeća prolaze, no uvijek ostaje problem alkoholizma koji je oduvijek prisutan u društvu, samo se o njemu u moderna vremena nešto više javno govori.
– Otkada je ljudi, postoji problem s prekomjernim pijenjem alkohola, a mi smo tu da pomognemo i na neki način spasimo bar dio obitelji od tog zla. Tijekom svih ovih godina kroz AL klub Bjelovar prošlo je šest tisuća ljudi, a možemo reći da smo tisuću ljudi odnosno obitelji spasili od alkoholnog zla i omogućili im normalan život. To je naša uloga i mi ju provodimo najbolje što možemo- kaže Zvonimir Žagi, predsjednik AL kluba Bjelovar.
Porazne statistike
I ta statistika pokazuje koliko je teško pobijediti ovisnost i vratiti se normalnom funkcioniranju u društvu. Jedan od rijetkih koji je u tome uspio je Bjelovarčanin Slaven Bandur.
– Pravo iskušenje počinje nakon izlaska iz ustanove i povratka u civilni život bez pomoći i nadzora liječnika i stručnog osoblja. Tu je ključna uloga Al kluba u koji se odmah morate javiti nakon izlaska iz ustanove i stalnim dolascima potvrđivati svoju apstinenciju. Bez toga nema uspjeha. U našem društvu i dalje vlada stav kako je pijenje alkohola u svakoj prigodi prihvatljivo ponašanjem a jedini način da se tome stane na kraj je prevencija i podizanje svijesti o štetnosti alkohola – napominje Slaven Bandur koji je pobijedio ovisnost.
Postotak recidivista međutim ostaje visok, a broj ovisnika zapravo je mnogo veći od službenih statistika jer većina nikad ni ne dođe do AL kluba, niti žele priznati da imaju problem.
Obiteljsko nasilje
– Nema tog ovisnika koji će na prvu priznati da je alkoholičar i treba nekoliko puta doći u klub da bi o tome počeli otvoreno govoriti. Što se tiče recidivista njihov broj dodatno povećavaju i presude za obiteljsko nasilje. Čim prestane mjera obaveznog javljanja u AL klub oni prestanu dolaziti i tako u krug – zaključuje Zvonimir Žagi.