Bjelovarčanin Ivan Župan spada u red najtalentiranijih hrvatskih nogometnih sudaca. Tridesetjednogodišnjak se od prošle sezone nalazi na A listi Prve HNL, a veliki potencijal mladog suca nije prošao nezapaženo ni kod čelnih ljudi UEFA-e. Naime, Župan je pozvan da sljedeći mjesec sudjeluje na UEFA Core seminaru u švicarskom Nyonu. Na desetodnevnom seminaru uz njega će kao pomoćni suci sudjelovati Luka Pušić iz Zagreba i Kristijan Novosel iz Valpova. Drugi dio seminara održat će se na istom mjestu za šest mjeseci, a svi oni koji ga uspješno prođu dobit će sjajne reference kod samog izbora za međunarodnu listu.

To je iznimna čast, ali i odgovornost. Svi sadašnji elitni UEFA suci su prošli Core program i to je jedan od preduvjeta da se dođe na međunarodnu listu. Nakon prvog seminara dobit ću međunarodnog mentora koji će pratiti moj napredak u sljedećih šest mjeseci, a onda me očekuje drugi dio seminara. U tom razdoblju ću biti pod posebnim povećalom. To je određeni izazov za koji vjerujem da će proći u najboljem redu – optimističan je Župan koji bi na međunarodnu listu mogao doći za najmanje dvije, no optimalno za četiri godine.

Prvostupanjski međunarodni suci u početku dijele pravdu na kvalifikacijskim turnirima mladih reprezentacija, a drugom stupnju sude kvalifikacijske utakmice europskih kup natjecanja. U trećem stupnju dobivaju već ozbiljnije službene utakmice mladih reprezentacija i eventualno utakmice Europske lige, a četvrti stupanj je rezerviran za elitnu skupinu sudaca. Riječ je o sucima koji dijele pravdu u Ligi prvaka, kvalifikacijskim reprezentativnim utakmicama, ali i na velikim natjecanjima poput Europskog ili Svjetskog prvenstva. Trenutno je u Europi tek nešto više od dvadeset sudaca iz elitne skupine. U toj skupini je do prije nekoliko godina bio i Ivan Bebek iz Rijeke, a upravo bi Župan mogao biti njegov nasljednik.

Uzor Bruno Marić

Još je dug put do toga. Treba ići stepenicu po stepenicu. Trenutno sam maksimalno fokusiran na UEFA Core seminar i na suđenje u Prvoj HNL. O dolasku na međunarodnu listu ću razmišljati tek kada se ustalim u Prvoj HNL u kojoj imamo izvrsno suđenje. Već i sam dolazak na međunarodnu listu bi bio veliki uspjeh, a o elitnoj skupini trenutno ni ne razmišljam. To bi bio vrhunac karijere. No, punu sudaca se na putu do tamo spotakne, selekcija je ogromna i zato treba biti koncentriran na svaku sljedeću utakmicu, odraditi posao što kvalitetnije i rezultati će s godinama doći – naglašava prirodni nasljednik Bože Mamića, Mirka Beljana i Brune Marića.
Naime, Bjelovar od 1998. pa do 2018. godine nije imao glavnog suca na Prvoj HNL. Početkom devedesetih to je bio Božo Mamić kojeg je naslijedio Mirko Beljan. S obzirom da se Beljan 1998. godine umirovio Bjelovar do Župana nije imao suca na A listi. No, na B listi su bili Jura, Pervan, Fejer i Faletar. Naša županija je ipak u tom razdoblju imala jednog suca na A listi. Riječ je o Daruvarčaninu Bruni Mariću koji je svojevrsni Županov uzor.

Slobodno mogu reći da je po meni Bruno Marić najbolji hrvatski sudac u povijesti. Riječ je o fantastičnom čovjeku i na terenu, ali i izvan terena. Kada sam prije tri godine u Zaprešiću po prvi put bio četvrti sudac na Prvoj HNL, upravo je Marić uz pomoćnike Fegeša i Fejera bio glavni sudac na toj utakmici. S obzirom da smo već dugi niz godina odlični prijatelji od njega sam puno naučio. Šteta je što nije došao na međunarodnu listu, no i nakon prestanka aktivnog suđenja ostao je u sudačkoj organizaciji. Trenutno je zadužen za uvođenje VAR-a u Hrvatsku i siguran sam da je on pravi čovjek za taj posao – poručio je Župan.

Ispit za nogometnog suca Župan je položio sada već davne 2004. godine. Tada je kao talentirani nogometaš bio na prelasku iz kadetske u juniorsku selekciju Nogometnog kluba Bjelovara. Međutim, vrlo brzo se našao u suđenju te je prekinuo nogometnu karijeru.

U društvu Skomine i Cakira

Prve sudačke korake sam napravio kao pomoćni sudac u Drugoj županijskoj ligi i kao glavni sudac na Prvoj županijskoj ligi juniora. Nakon toga sam kao glavni sudac proveo tri sezone u Drugoj ŽNL, zatim je uslijedila Prva ŽNL, Međužupanijska liga, Treća HNL i pet godina Druge HNL. Već dvije godine se nalazim na A listi Prve HNL u kojoj sam sudio dvije utakmice, a nebrojeno puta sam bio četvrti sudac. Vjerujem da ću do kraja sezone dobiti još koju priliku za dijeljenjem pravde u Prvoj HNL – poručuje tridesetjednogodišnjak.

Prvu prvoligašku utakmicu Župan je sudio Slaven Belupu i Interu

Na terenima Prve HNL Župan je debitirao prošlo proljeće u Koprivnici u utakmici Slaven Belupa i Intera iz Zaprešića. Druga Županova utakmica u Prvoj HNL je ona Lokomotive i Rudeša na Maksimiru. Zanimljivo, obje su završile bez pobjednika. Prva rezultatom 3:3, iako su Koprivničani imali 3:0 vodstvo, a druga bez pogodaka.

U Koprivnici sam stvarno imao vatreno krštenje. Domaćini su poveli 3:0 i praktički su imali sve na pladnju. Međutim, onda su gosti smanjili, a doslovno u posljednjoj minuti prvog dijela sam morao iz igre isključiti jednog domaćeg igrača. U nastavku je Inter postigao i drugi, a u sudačkoj nadoknadi i treći pogodak i to iz kaznenog udarca. Dosuditi kazneni udarac protiv domaćina u sudačkoj nadoknadi nikad nije lako, no pravila nogometne igre moramo poštivati bez obzira koja se minuta igra – naglasio je na kraju Župan koji se svakodnevno priprema za međunarodnu karijeru. Od UEFA-e je dobio poseban program treninga po kojem rade svi prvoligaški suci u Europi. Sve treninge preko pametnog sata nadgledaju stručnjaci iz UEFE koji su svakom trenutku imaju uvid u ono što suci rade. Tako Župan trenira i radi po istom programu kao suci iz elitne europske skupine poput Martina Atkinsona iz Engleske, Felixa Brycha iz Njemačke, Damira Skomine iz Slovenije ili recimo Cuneyt Cakira iz Turske. (mć)