Piše: Vedran Cindrić

Završena je obnova košarkaških terena na bjelovarskom Boriku. Tamo smo sreli poznato lice bjelovarske košarke Ivana Šipraka koji je u pratnji sina i kćeri došao isprobati nove terene, koje je kako kaže, dočekao s velikim nestrpljenjem.

Inače, Šiprak je jedan od najboljih bjelovarskih košarkaša posljednjih desetljeća koji iza sebe ima 20-godišnju košarkašku karijeru, a prije desetak godina organizirao je prve velike streetball turnire u Bjelovaru koje su pohodili najbolji hakleri Hrvatske. Šiprak je ujedno i osvajač prvenstva Hrvatske u streetballu te je nedavno u Zagrebu na Sportskom učilištu dobio službenu diplomu za košarkaškog trenera te ga sve to svakako stavlja u poziciju relevantnog sugovornika.

-Pa kad već pitate, prije svega moram reći da sam s velikim oduševljenjem dočekao radove na Boriku i bio sam presretan što se gradska vlast odlučila za taj projekt i u potpunosti sam ga podržavao. Mladost sam ostavio ispod košarkaških obruča na Boriku i s velikim nestrpljenjem pa i uzbuđenjem sam došao na novi teren. No,moram reći da sam, što se tiče košarkaških terena, ostao razočaran – započinje Šiprak i nastavlja.

Sklisko i opasno

-Ne znam kakva je podloga stavljena, ali skliže se gotovo kao i prije obnove što je i bio najveći problem kod igranja košarke na Boriku, a što je ujedno i vrlo opasno. Table su blago rečeno čudne, nakon šuta se tresu i vibriraju sljedećih nekoliko sekundi što se ne bi smjelo događati, pogotovo ne par dana nakon obnove. Nisu stavili nove konstrukcije nego su stare samo ofarbali. Linije za tricu su neispravno povučene. Također, linije reketa su pogrešno iscrtane, a nije označen ni prostor ispod koša u kojem se nije moguće postaviti za faul u napadu. Poanta je da se na igralištu ne može odigrati košarkaška tekma prema pravilima košarkaške igre, a ni po pravilima streetballa. Takve linije s takvim dimenzijama jednostavno ne postoje, a nadao sam se da ćemo u ljetnim mjesecima igralište koristiti za treninge i utakmice djece – priča nam Šiprak koji je svojedobno igrao streetball turnire po cijeloj Hrvatskoj. Kaže da mu je nakon najave obnove terena došla ideja da bi se mogao ponovno organizirati kvalitetan streetball turnir na Boriku, po uzoru na turnire koji su organizirani prije desetak godina, a koji su okupljali ponajbolje haklere iz cijele Hrvatske, no s ovakvim terenom kaže, teško.

-Kada se na prvu pogleda, vizualno to sve lijepo izgleda, ali kao što rekoh, opet je sklisko kao što je bilo, tabla i konstrukcija meni osobno izgledaju kao da me neko vratio na obnovljeno igralište u 95′ i moram reći da sam se nakon toliko godina čekanja nadao konačno pravom košarkaškom terenu, ali nažalost ovo to nije – naglasio je Šiprak. Također je i dodao da je ovo samo njegova konstruktivna kritika s nadom da će se nešto možda ipak promijeniti.

-Gledajte, da sada tu ne bi bilo nekakvih čudnih konotacija, želim naglasiti da ja nemam nikakve veze s politikom niti me ona zanima. Nemam ništa ni protiv Gradske vlasti, čak tu mladu ekipu koja vodi grad simpatiziram kao i njihova nastojanja da naš grad učine boljim mjestom za život. Ovo je čista konstruktivna kritika prema onome tko je bio odgovoran za izradu terena, iscrtavanje linija i cjelokupnog terena koji je jednostavno isfušaren. Ako se nakon 30 godina ide nešto raditi na Boriku pa ajmo onda to napraviti kako treba, a ne ovako. Kao građanin grada, bivši košarkaš i trener žao mi je što je to tako ispalo jer mislim da zaslužujemo bolje. Zapravo, sve ovo i govorim s nadom da se možda još da nešto promijeniti da to ispadne onako kako smo svi očekivali i nadali se – zaključio je Šiprak.