Pune ruke posla proteklog su petka imali učenici razredne nastave bjelovarske IV. osnovne škole. Dok su cvjećari pripremali gredicu pa sadili cvijeće na ulazu u školu, iza školske zgrade povrtlari su u zemlju stavljali sadnice paprike i paradajza. Za sjeme su se, naravno, ranije pobrinuli, baš kao i za pripremu novog školskog vrta čije bi plodove ove godine trebali i kušati. Učitelj Filip Marohnić vodi izvannastavnu aktivnost vrtlara i kaže kako su ove godine u matičnoj školi odlučili napraviti vrt, na mjestu gdje je on davno nekada već bio.

– Sjećam se, dok sam ja išao u školu, ovdje smo sadili razno povrće i htjeli smo da i današnji učenici vide što znači uzgojiti domaće. U vrtlare je uključeno 11 djece, povrtlara je desetak, isto koliko ih je zainteresirano i za cvjećarstvo. Namjera nam je kasnije ovdje održavati i izvanučioničku nastavu – iznosi planove Marohnić. Sve što uzgoje, završit će u školskoj kuhinji. Kušanje i jest krajnji cilj cijelog posla jer namjera je da se učenici uvjere u slatkoću domaćeg uzgoja. Grozdana Grubišić- Popović iz Savjetodavne službe bila im je stručna pomoć.

– U Hrvatskoj se već par godina provodi projekt Shema školskog voća u okviru kojega djeca uključenih škola dobivaju besplatan obrok svježeg voća. Savjetodavna služba kao sudionik ima ulogu informiranja i savjetnici hortikulture djeci drže predavanja da bi shvatili važnost zdrave prehrane. U tom projektu je raspisan natječaj za prateće mjere koje se odvijaju kroz tri faze, održavanje nastave u vrtu, kušanje voća i povrća i posjet OPG-u. U našoj županiji za održavanje nastave u vrtu javila se samo IV. OŠ iz Bjelovara i OŠ iz Kapele. Kroz njega će dobiti sav pomoćni alat i sredstva da oforme svoje školske vrtove i da djeca imaju priliku doznati kako nastaje zdravi plod te da se on ne bere negdje na policama. Bitan je kontakt sa zemljom i razvijanje svijesti da trebamo štititi prirodu. U sklopu projekta za koji dan im stižu komposter, tačke, alat, kante za zalijevanje te sjemenje i voćne sadnice – objasnila je Grubišić-Popović.