Osim po glumcima, bjelovarski kraj oduvijek je poznat i po brojnim talentiranim piscima koji su svojim vrijednim djelima obogatili hrvatsku književnost. Bjelovarski majstori pera iznimno su popularni u knjižnicama diljem Hrvatske, a posebice u svojoj, bjelovarskoj. Stoga smo u u Narodnoj knjižnici “Petar Preradović” odlučili otkriti koji su od njih najtraženiji i najposuđivaniji.

Nostalgične priče

S obzirom na opću popularnost, što zbog svojih vrsnih romana, ali i jednako kvalitetnih filmskih scenarija, na samom vrhu liste najčitanijih našao se akademik Goran Tribuson. Trenutni hit njegova je najnovija knjiga “Vrijeme ljubavi”. Riječ je o zbirci priča u kojima se Tribuson na pomalo nostalgičan način bavi temama odrastanja, zaljubljivanja i odljubljivanja, upravo u Bjelovaru. O popularnosti ovoga djela najbolje govori činjenica da ljubitelji pisane riječi za njega uzimaju rezervacije u knjižnici i tjednima čekaju da bi došli na red za posudbu.

Hladne, kišne večeri mnogi Bjelovarčani provode i s djelima uglednog bjelovarskog liječnika Dubravka Habeka koji se već dokazao kao vrsni majstor pera. Njegov roman “Podneblje nadzemlja” nalazi se na samom vrhu posuđenih knjiga u gradskoj knjižnici. “Podneblje nadzemlja” intimna je životna ispovijest koja dotiče univerzalna ljudska pitanja, kao što je opstanak pojedinca u nepovoljnim društvenim okolnostima i sl.

Mjesto pri samom vrhu najčitanijih djela morao je pronaći i jedan ljubavni roman. Riječ je o djelu “Villa Meschi” koju je napisao novinar Mile Radovanović. Njemu je to već treća knjiga, a ona prati doživljaje iz malenog grada u Istri, Peroja, u kojoj su radovanovići njegova obitelj prije nekoliko godina pronašli novi dom.
“Grad od betona”, mladog autora Gorana Višića, također je iznimno tražen krimić u kojem se radnja odvija upravo u Bjelovaru, a u samom vrhu najtraženijih knjiga nalazi se i znanstvena poslastica “Mirisi iscrpljena vala”. Ovo životno djelo Ilije Pejića napisano je na više od 800 stranica, a donosi detaljan pregled književnosti i kulturnog života šireg bjelovarskog prostora u 20. stoljeću.

Zavičajna zbirka

Osim navedenih naslova, iz Zavičajne zbrike najviše su se posuđivali “Povijest Bjelovara”, “Povijesni atlas gradova”, kao i sva godišta Bjelovarskog zbornika, Bjelovarca i Bjelovarskog lista. Inače, Narodna knjižnica Petar Preradović svake godine broji sve više članova, knjige se u jesen i zimi sve više posuđuju, što samo potvrđuje da se Bjelovarčani slažu sa starom izrekom da je zima stvorena za tople deke i velike knjige.