Istraga koju Županijsko državno odvjetništvo vodi protiv bivšeg direktora Gradskog poduzeća za upravljanje športskim objektima prvi je “kostur iz ormara” koji je dočekao novopečenog gradonačelnika Darija Hrebaka, ali prema svemu sudeći, iza te priče kriju se potencijalno mnogo veći problemi, a tiču se sâmog sustava upravljanja sportskim objektima u Bjelovaru. Koji, budimo blagi, nije pretjerano logičan, a ni transparentan. Naime, iako bi se po nazivu Gradskog poduzeća za upravljanje športskim objektima moglo zaključiti da je doista riječ o poduzeću koje njima upravlja, to nije u potpunosti točno. Spomenuto poduzeće zaduženo je tek za brigu o gradskom stadionu, školsko-sportskoj dvorani na Poljani dr. Franje Tuđmana i autobusu koji uglavnom služi za prijevoz momčadi Rukometnog kluba Bjelovar. Gradskim bazenom upravlja Bjelovarski plivački klub, nogometnim igralištem u Ždralovima upravlja NK Mladost…

 Više štete nego koristi?

– Nogometni klub Bjelovar star je 110 godina, a mi smo posljednjih nekoliko godina podstanari na vlastitom terenu. Nije na meni da određujem što će biti, ali siguran sam da nitko bolje od NK Bjelovara ne zna koje su naše potrebe, kada treba pokositi travu, kada treba zaliti travu i slično – smatra Josip Tominac, predsjednik NK Bjelovara. U ovom trenutku tako se čini da je Gradsko poduzeće u ovakvom obliku pravi više štete nego koristi te da bi bilo efikasnije likvidirati ga, a poslove “prebaciti” na RK Bjelovar, odnosno NK Bjelovar.

Dakako, konačnu odluku donijet će upravo novopečeni gradonačelnik koji je kao gradski vijećnik i sâm često propitivao ulogu spomenutog poduzeća.

– Posljednjih godina previše je kontroverzi oko tog poduzeća. Vidjet ćemo što će nam sugerirati nezavisna revizija koja je upravo u tijeku u tom poduzeću, a svakako ćemo gledati da rješenje bude što štedljivije za gradski proračun. Do jeseni planiramo izvršiti kompletnu analizu i ispitati svrhovitost Gradskog poduzeća za upravljanje športskim objektima. Razmišljamo sjesti s Upravom Komunalca i vidjeti je li jedan od načina upravljanja spojiti postojeću tvrtku s Komunalcem, što bi zasigurno dovelo do smanjenja troškova, ali i povećanja transparentnosti tog poduzeća. Moguće je da poduzeće postane samo jedan odjel unutar Komunalca – pojašnja Hrebak.

Sâma priča oko “uvođenja” Komunalca u upravljanje sportskim objektima nije od jučer, nego se spominjala još otkako je gradski bazen prije desetak i više godina putem koncesije predan na upravljanje privatnim vlasnicima. Od tada, sve do trenutka kada ga je preuzeo Bjelovarski plivački klub, u bjelovarskoj javnosti često se potezalo pitanje o pravima i obvezama koncesionara, pa se često “šuškalo” o tome da koncesionar uživa sva prava, dok Grad Bjelovar “pokriva” sve obveze.

Iako se, dakle, već razmišljalo o Komunalcu, do sada nije bilo riječi o tomu da komunalno poduzeće preuzme upravljanje nad sportskim dvoranama, igralištima i stadionom, nego isključivo nad bazenom. Ponajprije zato što Komunalac upravlja osnovnom sirovinom za bazen – vodom. Kako bilo da bilo, čini se da nas čeka sportski vrlo vruća jesen.