Mirovine umirovljenika s područja Bjelovarsko-bilogorske županije i dalje su na donjoj polovici nacionalne liste, ali za razliku od prije nekoliko godina, od začelja nas više ne dijeli tek jedno mjesto. S prosječnih 2.218 kuna mjesečno neto, koliko je prema podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje iznosila mirovina umirovljenika s područja naše županije u srpnju ove godine, nekoliko je županija iza naše. Začudno, mirovine su niže čak i u Koprivničko-križevačkoj županiji koja je po većini ekonomskih pokazatelja uspješnija od Bjelovarsko-bilogorske.

Policajci i vojnici bolje prolaze

Mirovine niže od bilogorskih primaju i umirovljenici s područja Ličko-senjske, Virovitičko-podravske, Požeško-slavonske, ali i Međimurske županije. Najviše prosječne mirovine u mjesečnom neto iznosu od 3.300 kuna uživaju zagebački umirovljenici, a po visini se ističu i “morske” županije.
Treba reći i da nešto bolje ipak stoje žitelji županije koji su radni vijek proveli kao ovlaštene osobe u vojsci, policiji i sličnim službama. Njihova prosječna mirovina od 3,4 tisuće kuna neto 5 posto je niža od državnog prosjeka, dok ta razlika u “normalnim” mirovinama iznosi oko 15 posto, što je također napredak u odnosu na godinu-dvije ranije kada su prosječne mirovine ipak više zaostajale za državnim prosjekom.
Iako se, dakle, približavamo državnom prosjeku, još uvijek ga nismo dostigli, a kao jedna od županija s natprosječno starim stanovništvom, ne čudi i što je omjer između radnika i umirovljenika također ispod državnog prosjeka.

Na jednog radnika jedan umirovljenik

Naime, na području Bjelovarsko-bilogorske županije krajem lipnja bilo je tek 3.756 zaposlenih više nego je umirovljenika. U susjednoj Koprivničko-križevačkoj županiji broj umirovljenika otprilike je jednak našemu (27,5 tisuća), no broj zaposlenih dosta se razlikuje. Naša županija broji 31, a Koprivničko-križevačka 34 tisuće zaposlenih. Upravo ta razlika Bjelovarsko-bilogorsku županiju spušta u “donji dom” nacionalne ljestvice, u društvu s, primjerice, Požeško-slavonskom ili Sisačkom županijom, dok su naši susjedi iz Podravine na zlatnoj sredini i teže prema vrhu ljestvice, tradicionalno rezervirane za Zagreb, Istru i Međimurje. Primjera radi, u Zagrebu na jednog umirovljenika dolazi 2,28 radnika, u Koprivničko-križevačkoj 1,23, a kod nas 1,13. Definitivno je najgore u Sisačko-moslavačkoj županiji u kojoj je petstotinjak umirovljenika više nego radnika.

 Mirovine u BBŽ u brojkama

2.218
Visina prosječne mirovine u BBŽ u srpnju

3,4
Toliko tisuća kuna iznosi prosječna mirovina bivših zaposlenika policije i vojske

3.756
“Višak” zaposlenih u odnosu na broj umirovljenika u BBŽ u lipnju