Povodom upravo dovršenog natječaja za prodaju atraktivne zgrade Croatia osiguranja u samom centru Bjelovara, uz pomoć najpopularnijeg internetskog oglasnika njuskalo.hr provjerili smo gdje se nalaze najskuplje gradske poslovne nekretnine i koliko vlasnici za njih traže. S cijenom od 9,2 milijuna kuna, zgrada Croatia osiguranja svakako predvodi listu, no ne treba zaboraviti kako je sâma obnova te zgrade svojedobno koštala 11 milijuna kuna. Iako se cijena, s obzirom na nedvojbeno vrhunsku lokaciju i prethodna ulaganja, čak i ne čini previsokom, tko god bi se želio upustiti u takav poduzetnički pothvat, definitivno bi morao imati jasnu viziju o tomu kako „oploditi” sve prednosti te zgrade.

Kiševa farma ostaje u branši?

Sljedeća na listi skupocjenih nekretnina sada je već slavna Kiševa farma u Velikom Korenovu, za koju je svojedobno bio zainteresiran i Grad Bjelovar, ali je u međuvremenu odustao. Početna cijena potpuno opremljene farme u blizini izlaza s nedosanjane brze ceste površine 17,5 tisuća četvornih metara iznosi milijun eura, a prema onomu što se šuška u poslovnim krugovima, vrlo brzo mogla bi dobiti novog vlasnika, i to upravo iz te branše.

 Na prodaju i „privremeni” Lidl

Na gradskoj periferiji nalazi se i treća po visini cijene poslovna zgrada. Nalazi se u Poslovnoj zoni Istok, a Bjelovarčanima je najpoznatija po tomu što je u njoj svojedobno bio Lidl, i to u vrijeme kada se uređivala „glavna trgovina” na Slavonskoj cesti. Riječ je o modernoj poslovnoj zgradi od 1.611 četvornih metara na parceli od 4.026 „kvadrata”, idealnoj za proizvodnju, s mogućnošću proširenja na susjednu proizvodnu halu. No, s obzirom da proizvodne djelatnosti ne samo u Bjelovaru, već i diljem Hrvatske, baš i nisu previše atraktivne s obzirom na visoke stope oporezivanja rada, ali i potrošnje, vlasnik bi se mogao načekati da dobije oglašenih 7,2 milijuna kuna.

Usto, Grad Bjelovar poduzetnicima ionako nudi građevinska zemljišta za jednu kunu u sklopu „tax free” poticajnog programa, pa je upitno zašto bi netko plaćao postojeću poslovnu zgradu kada je može „iskrojiti po vlastitom mjeri”, a da pritom bude oslobođen niza troškova. Po oglasnicima, pjesnički rečeno, već godinama prašinu skuplja i zgrada u kojoj se nekada nalazila zubarska ordinacija bivše Česme, a prodaju je Erste nekretnine za 6,7 milijuna kuna. Zgrada je to pogodna za uredsko i administrativno poslovanje ukupne površine 736 četvornih metara.

Kupac pete najskuplje poslovne nekretnine u Bjelovar, a riječ je o uglovnici na trgu Eugena Kvaternika i Mažuranovićevoj, imao bi tu prednost što bi odmah imao „podstanare”. Naime, u vremešnoj ljepotici površine 826 četvornih metara nalaze se HT, ali i Prekršajni sud u Bjelovaru, što je, uz nedvojbeno atraktivnu lokaciju i potpunu obnovu koja datira iz 1994. godine, svakako dobar mamac. Znaju to i posrednici u prodaji nekretnina, koji uz oglašenu cijenu od 5,3 milijuna kuna spominju kako prostor raspolaže širokim poslovnim mogućnostima, poput ugostiteljskih, zdravstvenih i uredskih djelatnosti.