Grad Bjelovar zainteresiran je za kupnju tvrtke Elektrometal – distribucija plina, glavna je poruka poprilično dramatičnog dopisa koji je iz bjelovarske Gradske uprave početkom prošlpg tjedna odaslana novinarima. Naime, u ponedjeljak, 26. lipnja u maloj vijećnici Grada Bjelovara održan je radni sastanak kojemu su nazočili gradonačelnik Dario Hrebak, njegov zamjenik za gospodarstvo Igor Brajdić te predsjednik Gradskog vijeća Ante Topalović u ime Grada Bjelovara, predsjednik Uprave Elektrometala u ostavci Ivan Vukoja, predsjednik Nadzornog odbora Tomislav Šunjić, predstavnik radnika u NO-u Željko Srebrenović, kao i glavni sindikalni povjerenik Miroslav Jurišić. Bili su tu i predsjednik Uprave Komunalca i Vodnih usluga Ivan Ivančić te članovi Uprave Zoran Bišćan i Josip Heged.

– Predstavnici Elektrometala upoznali su prisutne sa stanjem u tvrtci napomenuvši kako je sve neizvjesno te da je moguć i stečaj, ali i prodaja tvrtke kćeri Elektrometal – distribucija plina d.o.o. – stoji u javnom priopćenju. U tom slučaju, Grad Bjelovar svakako namjerava biti u ulozi ozbiljnog kupca, i to uz pomoć Komunalca, a posebno je zanimljiv dio u kojemu se “eventualnim mešetarima” poručuje da Grad neće dopustiti da se putem stečaja EM – distribuciju plina proda u bescjenje. Namjera Grada da zadrži kontrolu nad distributivnim sustavom, opremom i cjevovodima svakako je pohvalna, no kao i uvijek, najveće je pitanje koliko bi porezne obveznike ta namjera mogla koštati.

 Dokapitalizacija, kredit i pozajmice

Grad Bjelovar, naime, i sada je vlasnik više od 50 posto plinovoda izgrađenog na gradskom području, dok je ostatak u vlasništvu EM – distribucije plina, koja ga je otkupila od Elektrometala 2012. godine za 30-ak milijuna kuna, a do te cifre došlo se temeljem procjene ovlaštenog sudskog vještaka. S obzirom da EM – distribucija plina u tom trenutku nije imala ni približno dovoljno “kešovine” za tako veliku transakciju, pronašao se model koji je uključivao dokapitalizaciju tvrtke od strane Elektrometala, pozajmice i kredit. Sve to vidljivo iz javno dostupnog godišnjeg poslovnog izvješća Elektrometala za 2013. godinu, dok je putem izvješća EM– distribucije plina moguće pratiti koliko je ta tvrtka dužna sâmom Elektrometalu. A krajem 2016. godine riječ o prilično pozamašnom iznosu od 24 milijuna kuna razdvojenom na obvezu dokapitalizacije i pozajmicu. Dakle, u hipotetskom scenariju u kojemu EM – distribucija plina ide u prodaju, novi vlasnik dobiva tvrtku s nimalo bezazlenim obvezama od 24 milijuna kuna. No, valja napomenuti i kako su obveze “pokrivene” imovinom ukupne vrijednosti od 30-ak milijuna kuna. Što se osnovnih financijskih pokazatelja tiče, EM – distribucija plina posluje pozitivno te je 2016. godine uprihodila 14,79 milijuna kuna, dok je rashod bio 13,39 milijuna. Rezultat je dobit nakon oporezivanja u iznosu od 1,12 milijuna kuna, a valja spomenuti i amortizaciju od 3,7 milijuna kuna.

No, koliko god financijski pokazatelji bili bitni za procjenu vrijednosti tvrtke, za konačnu odluku potrebna je mnogo šira slika. Kako neslužbeno doznajemo, postoji nekoliko zainteresiranih kupaca, a u svakom slučaju pohvalno je što Grad Bjelovar eventualnu prodaju tvrtke neće dočekati nespreman.