Grad Bjelovar godišnje prikupi tek nešto više od pet milijuna kuna godišnje temeljem komunalne naknade od fizičkih osoba, dok se ostatak do prosječnih 13 milijuna kuna izmuze iz blagajni pravnih osoba. Prema podacima iz Gradske uprave, spomenute brojke pretjerano ne osciliraju posljednje tri pune godine, dakle od 2013. do 2016. godine, unatoč činjenici da je u međuvremenu proveden legalizacijski postupak u kojemu je upravo Grad Bjelovar na sâmom vrhu državne ljestvice učinkovitosti s 91,62 posto riješenosti do sada predanih zahtjeva. Štoviše, u čitavoj Hrvatskoj “jači” su tek Dubrovnik, Poreč i Vukovar.

Gotovo tisuću obveznika više

Upravo iz toga razloga čudi podatak da Grad Bjelovar niti nakon čak šest tisuća uspješno riješenih zahtjeva za legalizaciju, koliko ih je bilo od 2013. godine do danas, nije “podebljao” prihod od komunalne naknade. Jer, primjerice, ako ste imali legaliziranih 80 “kvadrata” kuće, a potom dodatno legalizirali njih još 20, od toga trenutka trebali biste plaćati komunalnu naknadu za stotinu, a ne za 80 “kvadrata”.

No, iz Gradske uprave odgovaraju kako prihod od komunalne naknade nije nužno povezan s pokretanjem postupka legalizacije jer komunalnu naknadu plaćaju svi vlasnici nekog stambenog prostora, neovisno o tome postoji li za spomenuti objekt dokaz o legalnosti. Dobivanje dokaza o legalnosti objekta, pojašnjavaju, ne znači da taj isti već nije uveden u evidenciju komunalne naknade odnosno da njegov vlasnik nije obveznik plaćanja i prije nego što je zatražio legalizaciju tog objekta.

– Prije pokretanja postupaka legalizacije, dakle do 2013.godine, Grad Bjelovar u svojoj evidenciji obveznika komunalne naknade imao je ukupno 13.619 obveznika komunalne naknade. Trenutno ih je 14.487, što je u odnosu na prethodna razdoblja povećanje za 868 obveznika – odgovorili su iz Grada Bjelovara na naš upit, priznajući ipak da je spomenuto uvećanje djelomično rezultat i postupaka legalizacije.

Živo tržište nekretnina?

Ali, dodaju, rezultat je to i promjena koje su se događale posljednje tri do četiri godine kroz izgradnju novih objekata ili kupnju nekretnina na području Grada Bjelovara. Tako ispada da je tržište nekretnina u Bjelovaru mnogo, mnogo življe nego što to tvrde ovlašteni agenti za posredovanje nekretninama.

-U smislu povećanja prihoda komunalne naknade u razdoblju 2013.-2016.godine, ističemo da je do 2013. prihod komunalne naknade (samo za fizičke osobe/stambeni prostor) iznosio 5.062.252,90 kuna te se u narednim razdobljima kreće unutar tog okvira – poručuju iz Gradske uprave navodeći u lipu točan iznos.
Foto: arhiva/gradska uprava

Komunalna naknada u brojkama

OBVEZNICI KOMUNALNE NAKNADE
2013. – 13.619
2017. – 14.487
PRIHODI GRADA OD KOMUNANLNE NAKNADE
OD FIZIČKIH OSOBA – cca 5 milijuna kuna
OD PRAVNIH OSOBA – cca 10 milijuna kuna