Narodna knjižnica „Petar Preradović“ Bjelovar prava je oaza za sve ljubitelje pisane riječi. Tisuće i tisuće knjiga svakodnevno čekaju da ih netko uzme u ruke i čita, a veliki broj članova knjižnice samo potvrđuje da su Bjelovarčani pravi knjigoljupci, ali i da knjižnica ima veliku lepezu knjiga koje mogu zadovoljiti sve ukuse. Osim lektira, hitova i klasika koje Bjelovarčani najčešće posuđuju, knjižnica čuva i iznimno stare i rijetke knjige te bibliofilska izdanja.

Najstarije knjige

– Stare i rijetke tiskane knjige su prvotisci, knjige sačuvane u malom broju primjeraka, zatim hrvatske i južnoslavenske knjige tiskane do prve polovice 19. stoljeća. Često se ove knjige ističu bogatim i raskošnim uvezima i ilustracijama, što im dodatno povećava vrijednost – pojašnjava knjižničarka Tina Gatalica. Dodaje da knjižnici Petar Preradović nije namjena prikupljanje starih i rijetkih knjiga. To je zadatak spomeničkih knjižnica, međutim u svom bogatom fondu bjelovarska knjižnica čuva i znatan broj takvih knjiga.

-Knjižnica danas broji 150 tisuća knjiga, a najstarija među njima je ‘Sermones morales super totius anni dominicas’ autora Campadellia iz 1770 godine. Tiskana je u Zagrebu, a na hrvatski jezik ju je preveo Baltazar Mataković, čazmanski kanonik. Riječ je o moralnim poukama i nedjeljnim propovijedima. Ova je knjiga dio naše Zavičajne zbirke i može se razgledati samo u prostoru Knjižnice – kaže nam Gatalica.

Također dodaje da je je jedna od najstarijih knjiga u Zavičajnoj zbirci Novo graždansko zemljopisanije Pavla Solarića, geografa, arheologa i pjesnika, rođenog u Velikoj Pisanici. Riječ je o prvom zemljopisu pisanom na srpskom jeziku koji je objavljen u Veneciji 1804. godine.

Bibliofilska izdanja

-Osim u Zavičajnoj zbirci, stare i rijetke knjige čuvaju se i u zbirci Zaštićenog fonda. Ova zbirka broji 1641 svezak knjiga i časopisa. Najstarija knjiga ove zbirke je Sammlung der besten Reisebeschreibungen. Tiskana je 1786. godine u Brnu, a autor je Johann Reinhold Forster i njegov sin Georg koji u knjizi opisuju svoje putovanje s moreplovcem Jamesom Cookom – ističe Gatalica. Kaže i da su sve te stare knjige tiskane na puno kvalitetnijem papiru od današnjih, zato su u dobrom stanju i nakon 200 i više godina.

-Kad su u pitanju bibliofilska izdanja, svakako treba izdvojiti najskuplje i najreprezentativnije hrvatsko bibliofilsko izdanje. To je Kervave kronike glas. Knjiga je objavljena 1972. godine povodom 400. godišnjice Seljačke bune. Sadrži Balade Petrice Kerempuha Miroslava Krleže, brošuru prijevoda, kajkavsko-štokavski rječnik te 20 originalnih grafika naših slikara i grafičara. Grafike i tekst Balada nalaze se u posebno izrađenoj i pozlaćenoj drvenoj škrinji, obučenoj u oslikanu magareću kožu, i okovanu srebrnim okovima – zaključuje Gatalica.