Želite li raditi u velikoj tvrtki, a pritom primati dvostruko, gotovo i trostruko veću neto plaću od prosječne bjelovarske, obratite se kadrovskoj službi Erste Group IT HR. Prosječna neto mjesečna plaća u toj tvrtki čije je sjedište u Bjelovaru iznosi čak 9.182 kune. Erste Group IT HR primarni je pružatelj usluga informatičke podrške za sve banke i ostale članice Erste grupe, ali ne samo u Hrvatskoj već i u čitavoj jugoistočnoj regiji Europe. Iako je riječ o, za bjelovarske prilike, iznimno visokoj prosječnoj mjesečnoj neto plaći, valja reći kako su prosječne plaće u IT sektoru i inače dosta više nego u drugim branšama, među ostalim i zbog toga što su informatičari traženi i izvan granica Lijepe naše.

Ipak, za one koji Bjelovar toliko vole da se ne žele iz njega iseliti, svakako je hvale vrijedan podatak da postoje radna visoko plaćena radna mjesta, a s obzirom da je Erste banka svojevrsni sponzor novopečenom trećem studiju Visoke tehničke škole Bjelovar, Računarstvu, za pretpostaviti je da budući diplomanti neće imati problem s pronalaskom posla čak i u Bjelovaru.

 Bjelovarske Ceste izdašne prema radnicima

U kategoriji velikih poduzeća, natoprosječno visoke plaće primaju i zaposlenici bjelovarskih Cesta, što je vjerojatno posljedica vlasničkog modela. Naime, upravo radnici drže najveći paket dionica Cesta, nakon čega slijedi Bjelovarsko-bilogorska županija. Bjelovarska cestarska tvrtka već godinama bilježui izvrsne poslovne rezultate bez obzira što je u građevinskom sektoru koji bilježi ogroman broj propalih tvrtki. Ceste su lani ostvarile gotovo deset milijuna kuna dobiti prije oporezivanja, što je rezultat kojim bi se mogle ponositi i tvrtke u mnogo profitabilnijim sektorima od niskogradnje. Na trećem mjestu nalazi se Pevec s prosjekom od 4720 kuna, no s obzirom da su lani promijenili sjedište iz Bjelovara u Zagreb, ta tvrtka više neće dolaziti u izračun.
Spomenuti podaci objavljeni su ovih dana u tradicionalnoj publikaciji “1000 najvećih” zahvaljujući suradnji poslovnog tjednika Lider i Financijske agencije. Mjesto na listi najvećih, inače, zaslužilo je 13 tvrtki sa sjedištem u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, no tu smo i “prošvercali” Bjelin, tvrtku koja je registrirana u Ogulinu, no u Bjelovaru jako mnogo ulaže, ali i zapošljava.

 Ograničeni utjecaj propasti Agrokora

S obzirom da je prošla godina, barem što se gospodarstva tiče, bila stabilna, ni na listi najvećih nisu se dogodile neke pretjerane promjene. Dakako, izuzetak su tvrtke iz koncerna Agrokor čija se godišnja izvješća revidiraju pa nisu ni spomenute u Liderovoj publikaciji. No, svakako vrijedi spomenuti da je grubišnopoljska tvrtka Zdenka mliječni proizvodi na neki način kolateralna žrtva svoga vlasnika, tvrtke Granolio koja je pak zbog dugovanja od strane Agrokora, čini se prvenstveno zbog regresivnih mjenica, nedavno zatražila predstečajnu nagodbu. Iako je za sada nepoznato kakva će biti sudbina Zdenke mliječnih proizvoda, sva je prigoda da neće biti nekih drastičnih poteza poput zaustavljanja proizvodnje s obzirom da je riječ o profitabilnom poduzeću. Lani su, naime, ostvarili dobit prije oporezivanja u iznosu od 3,65 milijuna kuna. Posljedice propasti Agrokora, ali ipak u mnogo manjoj mjeri, osjetit će županijske prehrambene tvrtke poput Koestlina, ali i onih koje se bave trgovinom poput PPK i Spara.