Sredinom rujna na Trgovačkom sudu u Bjelovaru održat će se ročište na kojemu će stečajni sudac Tomislav Mrazović presuditi ispunjava li Elektrometal uvjete za stečaj. Zahtjev je početkom srpnja podnio Ivan Vukoja, direktor u ostavci. Bit će to kraj Elektrometala, tvrtke sa zavidnom, 70-godišnjom tradicijom i referencama kojima se ne mogu pohvaliti niti mnogo veće i razvikanije hrvatske tvrtke. Nakon što i formalno bude proglašen stečaj, a bilo bi doista ogromno čudo da ne bude, ulogu preuzimaju vjerovnici, a osnovni cilj bit će da se namire u što većem postotku.

Nezgodni položaj

S obzirom da je Elektrometal potpuno “očerupana” tvrtka u kojoj ne da su obveze veće od imovine, nego imovine gotovo da i nema, vjerovnici će biti u vrlo nezgodnom položaju. Štoviše, jedino iz čega će se uspjeti naplatiti su tvrtke-kćeri, Metalna oprema iz Senja i posebice Elektrometal-distribucija plina za koju je interes već iskazao Grad Bjelovar. Franjo Otročak, privremeni stečajni upravitelj, zajedno s vjerovnicima, trebat će odlučiti i postoji li šansa da se Elektrometal, pa makar i u smanjenom obimu, nastavi baviti onime po čemu je bio nadaleko poznat, a to su montažerski radovi. Ako, naime, vjerovnici procijene da će se bolje naplatiti ako Elektrometal nastavi poslovati, onda će to rješenje i odabrati. No, prethodno im je potrebno predočiti realan i održiv plan poslovanja.

 Uspješni stečajevi

U tom slučaju stečaj Elektrometala bio bi nešto najbolje što se zaposlenicima moglo dogoditi u posljednjih nekoliko godina, točnije još od ljeta 2012. godine kada su im prvi puta počele kasniti plaće. Podsjetimo, nekoliko je velikih bjelovarskih tvrtki tek nakon stečaja “prodisalo punim plućima” – Pevec je svakako medijski najrazvikaniji slučaj, no samo ulicu niže od Elektrometala, za radnike dviju velikih tvrtki stečaj je bio preporod.

Riječ je o bivšoj Česmi SP, za koju novi vlasnik, ogulinski Bjelin, ima vrlo ambiciozne planove koje prate ogromna ulaganja, a slično je i s bivšom Ljevaonicom. Otkako su je u stečaju preuzeli RS metali, bilježe velika ulaganja, ali i povećanje broja zaposlenih. Nastavak proizvodnje u stečaju, ako se izvede profesionalno, donosi nekoliko bitnih izmjena – u trenutku kada se proglasi stečaj, svim radnicima otkazuje se Ugovor o radu, a stečajni upravitelj potom ima pravo pozvati samo one za koje smatra da su mu doista potrebni.

Nadalje, “novi” Elektrometal neće imati nikakva dugovanja prema vjerovnicima, nikakve obveze otplaćivanja na rate sljedećih godina, već u pričun kreće “čist poput suze”. Samim tim, moći će se javljati na javne natječaje u branši u kojoj ima iskustva. No, možda je i najvažnije to što će, ako vjerovnici odluče ući u njegovo vlasništvo, napokon dobiti vlasnike koji ga žele. Naime, trenutno su dva glavna vlasnika Elektrometala država i Ina, a niti jedni niti drugi nisu se htjeli aktivno uključiti u neophodno restrukturiranje poslovanja.