Tijekom ovog tjedna, odnosno i malo duže ako je suditi po dosadašnjem tempu rada, konačno se očekuje imenovanje zamjenika i pomoćnika ministara, pri čemu će najviše mjesta imati Domoljubna koalicija. Stoga smo istražili hoće li Bjelovarsko – bilogorska županija imati svog čovjeka u izvršnoj vlasti. Iako politički predstavnici naše županije nisu završili na najvišim pozicijama, dakle kao zamjenici i pomoćnici ministra, neki od njih svakako će “upasti” na čelne pozicije županijskih ustanova, institucija i državnih poduzeća. Naravno da o imenima odlučuju vrhovi stranaka, ali županijske organizacije mogu predlagati kandidate. U HSS tako drže da imaju ljude koji bi mogli preuzeti mjesta u izvršnoj vlasti.
HSS bacio karte na stol
– Među našim prijedlozima su Dalibor Jurina, inžinjer poljoprivrede i zamjenik gradonačelnika Grubišnog Polja, te Ivana Djedović, zamjenica gradonačelnika Daruvara, za koje ima mjesta u Ministarstvu poljoprivrede. Tu je Želimir Curiš koje bi se dobro snašao u Hrvatskim vodama, te Andrea Prugovečki – Klepac koja može odraditi odličan posao u Ministarstvu znanosti. Kandidirali smo i Tanju Novotny – Golubić, zamjenicu župana za češku nacionalnu manjinu koja je već radila u Ministarstvu turizma – otvoreno poručuje Dinko Pirak, predsjednik županijskog HSS-a. Čazmanski gradonačelnik dodaje kako sebe ne vidi u izvršnoj vlasti, iako je prije parlamentarnih izbora bilo i takvih najava. Osim toga HSS čekaju unutarstranački izbori za koje Pirak smatra da ih je trebalo odgoditi do lipnja i uhodavanja nove Vlade.
Za razliku od HSS, drugi član Domoljubne koalicije, HSLS, za sada ne želi izlaziti sa konkretnim imenima iz Bjelovarsko – bilogorske županije, koja bi volio vidjeti u Vladi.
U HSLS-u struka ima prednost
– Mi smo predložili četiri imena iz naše županjie koje za sada ne bih imenovao, no moram reći da nisu svi članovi HSLS-a, jer smo se vodili isključivo stručnošću. Napominjem da će konačnu odluku donijeti Vijeće za suradnju – ističe Hrebak.

U HDZ-u zakopčani do grla
Najveći igrač u Domoljubnoj koaliciji je HDZ i tu se vjerojatno i krije najveća mogućnost da Bjelovarsko – bilogorska županija dobije nekoga u izvršnoj vlasti.
-Aktualno vodstvo na čelu s predsjednikom Karamarkom nakon formiranja vlade zatražilo je od svih županijskih organizacija da u dogovoru i koordinaciji s općinskim i gradskim organizacijama predloži svoje kandidate za zamjenike i pomoćnike ministara u svim ministarstvima. Poštujući zadani rok HDZ Bjelovarsko-bilogorske županije poslao je listu svojih kandidata za sva ministarstva. Kako je riječ o demokratskoj proceduri u kojoj je obuhvaćen veliki broj ljudi doista ne vidim nikakvog smisla objavljivati njihova imena. O tome tko će od predloženih biti izabran odluku donose sami ministri što je i logično budući da je riječ o njihovim najbližim suradnicima pa je i najbolje da si sami izaberu i sastavljaju tim s kojim će raditi. Bude li netko od naših kandidata izabran sa zadovoljstvom ću o tome obavijestiti javnost – ostao je zakopčan Miro Totgergeli, predsjednik županijskog HDZ-a.