Želite li kupiti stambenu nekretninu na području Bjelovarsko-bilogorske županije, a raspolažete s iznosom od samo deset tisuća eura, ne trebate očajavati.

Primjera radi, u Velikom Vukovju pored Garešnice za 9.500 tisuća eura oglašene cijene prodaje se obiteljska kuća od 70-ak kvadrata stambene površine, s prostranim dvorištem od 1.500 četvornih metara. Izgrađena je 1970 godine, adaptirana 2000. godine, a ima i fasadu. Prodaje je privatni vlasnik pa ne treba plaćati proviziju. Bez obzira na oporavak cijena nekretnina u Hrvatskoj koji bilježimo u posljednje vrijeme, još uvijek postoji dosta široka ponuda jeftinih nekretnina na području Bjelovarsko-bilogorske županije.

Odumiranje sela smanjuje cijenu

Tako će vam na internetskom oglasniku nekretnina Indeks oglasi, tražilica izbaciti čak 61 nekretninu čija je cijena niža od deset tisuća eura. Po tom kriteriju, dakle, u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji nećete proći mnogo lošije nego u ruralnim dijelovima Slavonije, već odavno medijski “opjevanim” po iznimno niskim cijenama stambenih kvadrata.

Naime, odumiranje sela nije neka novost, nego trend koji je započeo još u 60-im godinama prošlog stoljeća, i to zahvaljujući industrijalizaciji. Težak život na selu, poljoprivredni poslovi koji zahtijevaju mnogo truda i, vrlo često, nimalo zarade, naprosto ne predstavljaju mamac mladima koji odlaze u najbliži grad zaposliti se u nekoj tvornici, trgovini ili državnoj službi ili izvan granica Lijepe naše.

Ravnomjeran razvoj

Njihovim roditeljima ostaju nekretnine u čiju su izgradnju uložili otprilike pola svoga života, pa je logično da se od njih nerado rastaju. S druge strane, na tržištu ne postoji pretjerani interes za takvim nekretninama jer se kvaliteta života na selu ipak ne možete mjeriti s onom u gradu, bez obzira na silan trud Bjelovarsko-bilogorske županije da osigura što ravnomjerniji standard što se tiče infrastrukture, ali i zdravstva i školstva. Obnavljaju se brojne škole, domovi zdravlja već su obnovljeni i opremljeni, a liječnicima i medicinskom osoblju daju se dodatni poticaji kako bi ih se privuklo i zadržalo, ne samo u županijskim gradovima, nego i u općinama.
Protiv iseljavanja konkretnim mjerama “bore se” i pojedine općine. Trend sufinanciranja kupovine nekretnine započela je Općina Kapela, a odnedavno se pridružila i Općina Velika Pisanica.

Općina potiče kupnju nekretnine

Uz određene uvjete, Općina Velika Pisanica kupcima nekretnina sufinancirat će do 35 tisuća kuna troška nabavke, odnosno do jedne trećine ukupne vrijednosti.

Naravno, prilikom kupnje nekretnine čija je cijena niža od 80 tisuća kuna, ne treba očekivati čuda. Ponuđene nekretnine, ugrubo, mogu se podijeliti na vikendice i stambene kuće, pri čemu i jedne i druge zahtijevaju ulaganja. Najčešće je riječ o nekretninama bez uređenog pročelja i unutrašnjosti koja vapi za preuređenjem. No, niska početna cijena nekretnine svakako pojeftinjuje ukupnu investiciju.

Što se lokacija tiče, jeftine nekretnine raštrkane su diljem županije, pa ih ima u okolici svih županijskih gradova.