Nakon niza godina, vjerojatno i po prvi puta u povijesti, vodeći hrvatski prijevoznik Čazmatrans Nova izgubio je monopol na liniji Bjelovar – Zagreb. Dogodilo se to sredinom kolovoza, kada je prijevoz na spomenutoj relaciji počeo nuditi rovinjski Črnja Tours. Cijena karte u jednom pravcu iznosi 60 kuna, što je niže nego što trenutno naplaćuje čazmanski prijevoznik, ali i dalje nešto više nego što košta prijevoz vlakom.

Besplatan WiFi i prtljaga

Iz Črnja Toursa hvale se i besplatnim wifi internetom i utičnicama, kao i kvalitetom autobusa, a i ne naplaćuju prtljagu. Polazak iz Bjelovara je dvaput dnevno, radnim danom, ali i vikendom, a povratna karta koštat će vas sve zajedno 90 kuna. Autobusom rovinjskog prijevoznika do Zagreba ćete usto stići poprilično brzo, s obzirom da staje samo u Vrbovcu.
Kada je u pitanju broj linija, Čazmatrans Nova neprikosnoveni je vladar još od davnih vremena kada je asfaltirana cesta od Zagreba prema Bjelovaru.

S više od deset linija dnevno tijekom svih sedam dana u godini, ali i brojnim stajalištima, Čazmatransovi autobusi bili su, a vjerojatno će i ostati najčešći izbor Bjelovarčana. Busevi bjelovarsko-bilogorskog prijevoznika s bjelovarskog kolodvora kreću i vraćaju se doslovno od jutra do mraka, a cijena karte u jednom smjeru ovisi od toga želite li putovati preko Vrbovca, za što ćete izdvojiti 71 kunu ako putujete u jednom pravcu ili preko Čazme, što će koštati tri kune više. Za razliku od Črnja Toursa, Čazmatrans nudi razne popuste za umirovljenike, studente i djecu. Povratna karta košta 92,30 kuna.

Vlakom do busa pa opet na vlak

Najjeftinije ćete do Zagreba ipak stići vlakom, ali samo ako odaberete dopodnevnu i večernju liniju koje u jednom pravcu koštaju 56,80 kuna. Jutarnja linija, naime, nosi oznaku brze linije, pa košta pet kuna više. Ako pak želite povratnu kartu, vlak vam od najjeftinijeg prijevoznog sredstva postaje ono najskuplje. Povratna karta, naime, košta 96,50 kuna, ali pripazite, ona vam vrijedi samo dva dana, jer je riječ o relaciji manjoj od stotinu kilometara. Vrijedi napomenuti i kako se putovanje vlakom od Bjelovara do Zagreba ustvari sastoji od putovanja vlakom, ali i autobusom. Naime, dokle god traju radovi na izgradnji drugog kolosijeka od Križevaca do Dugog Sela, na tom dijelu pruge putnici će presjedati u autobuse koji ih voze od kolodvora u Križevcima do Vrbovca, gdje se presjeda da prekrasne nove vlakove hrvatskog proizvođača, tvtrke Končar električna vozila.

Blabla cars i Facebook grupe

Kao alternativa prijevozu busom ili vlakom, u posljednje vrijeme sve češće se spominju aplikacija BlaBla Cars, ali i Facebook grupe u kojima se nudi ili traži prijevoz. Blabla Cars najpopularnija je mobilna aplikacija za dijeljenje prijevoza. Slobodna mjesta, po cijeni od 27 do 35 kuna, nude se najčešće radnim danom ujutro i popodne, kada Bjelovarčani uobičajeno putuju na posao u Zagreb. Vikendom je ponuda dosta slabija i sporadičnija, a ako ćete koristiti tu aplikaciju, trebate znati i da vozači određuju mjesta ukrcaja/iskrcaja koji vam možda i neće odgovarati. Dakako, uvijek postoji mogućnost da dogovora. Prijevoz putem Facebook grupa doista je proizvoljan, ali svakako ga možete pokušati koristiti. Naravno, ako imate dovoljno novca, možete odabrati taksi. (ik)