Groznica zvana „državna matura“ dosegla je kulminaciju i među bjelovarskim srednjoškolcima i tako će biti sve do same završnice 28. lipnja, kada su na rasporedu latinski i materinski jezici nacionalnih manjina. Internetske stranice krcate su oglasima za organizirane, ali i skupe pripreme maturanata, što i dalje nameće notorno pitanje učinkovitosti aktualnog obrazovnog sustava. Na službenim stranicama bjelovarske Gimnazije, primjerice, objavljena je zanimljiva anketa o modelima pripremanja za državnu maturu u kojoj je od ukupno 153 učenika, njih 73 potvrdilo kako zna dovoljno, 51 ih uči samostalno, 16 ih odlazi na organizirane pripreme, dok ih 13 odlazi na individualne instrukcije.

 Ulaznica za fakultet

Inače, u svim srednjim školama besplatne pripreme za državnu maturu traju već od rujna, a financira ih resorno ministarstvo. Jesu li dva sata tjedno dodatnog rada s profesorima iz hrvatskog i stranog jezika te matematike bila dovoljna za siguran prolaz te kakva su im očekivanja na ispitima koji bi ih trebali dovesti do željenih fakulteta, razgovarali smo s maturantima bjelovarske Tehničke škole. Premda je riječ o strukovnoj školi, za državnu maturu, kaže ravnatelj Ante Šola, prijavljuje se sve više njihovih učenika, što znači kako raste broj onih kojima srednjoškolska diploma nije dovoljna.
Roberta Hodak, već pri odabiru ove škole, vidjela se u građevinarstvu. Tvrdi kako je kroz četiri godine iz ovoga područja dobila dobre temelje.

-Želim upisati Građevinski fakultet u Zagrebu. Nadam se da će na državnoj maturi biti sve u redu jer sam od rujna prošle godine redovito dolazila na pripreme, a naši su profesori dali sve od sebe da nam pomognu – kaže Roberta. Dodaje kako se najviše boji matematike, no dodatnim vježbanjem zadataka kod kuće, ipak se nada kako će uspješno riješiti sve zadatke.

 Strah od matematike

Zbog istog predmeta najviše strahuje i Tony Mostovac, koji bi, unatoč nastavnim programima koje je četiri godine slušao u svojoj školi, rado upisao povijest ili informiranje i komunikacije na zagrebačkom Filozofskom fakultetu.

-Iznimno sam zadovoljan pripremama na kojima smo pročešljavali pitanja i zadatke s prijašnjih ispita. Osjećam se spremnim, premda malo strahujem i zbog pisanja eseja. Doduše, redovito sam čitao lektiru i imam dara za pisanje pa se nadam kako ću postići uspjeh koji će me dovesti do željenog fakulteta – kaže Tony.

Ravnatelj Šola napominje, kako su pripreme organizirane u školi sasvim dovoljne za uspjeh, pod uvjetom redovitog dolaženja na satove.

-Kako je riječ o dragovoljnom odabiru učenika, još uvijek bilježimo izostanke sa satova ili odlaženja na pripreme u organizaciji privatnih tvrtki, koje će roditelje stajati i do 2.000 kuna. Tako dolazimo do paradoksa, disciplinu dolaženja na plaćene satove čak i u Zagreb i izostanke s onih besplatnih – tvrdi Šola.

Maturant Luka Markovinović, primjerice, priznaje kako zbog bavljenja glazbom nije baš bio redoviti polaznik priprema, no to je, kaže, nadoknadio učenjem kod kuće. Dodaje, kako Glazbena akademija nije njegov odabir, već zagrebački FER, dok Sven Mrak i Marko Pintarić, žele upisati građevinu. Svi oni očekuju ostvarenje svojih životnih ambicija, od kojih ih još samo dijeli uspješno položena državna matura.