Abilis, tvrtka za posredovanje nekretninama u vlasništvu rovinjskog Adrisa, oglasio je prodaju zgrade Croatia osiguranja na iznimno atraktivnoj lokaciji u samom središtu Bjelovara. Cijena koja se traži za poslovnu građevinu ukupne korisne površine 1.269 četvornih metara, zajedno s pripadajućim zemljištem od 900 četvornih metara, iznosi 9,2 milijuna kuna, stoji u natječajnoj dokumentaciji. Usto, spominje se da je prema Zakonu o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara prodavatelj zgradu ponudio Republici Hrvatskoj, Županiji i Gradu Bjelovaru koji su se mahom odrekli prava prvokupa.

Regionalni centar premješten u Kutini

Podsjetimo, nedugo nakon što je vodeću hrvatsku osiguravajući tvrtku prije nekoliko godina od države kupio rovinjski Adris, Bjelovar je ostao bez statusa regionalnog centra koji je premješten u Kutinu. Samim time izgubila se potreba za velebnim zdanjem u centru, a vrijedi spomenuti i kako je novi vlasnik Croatia osiguranja pokrenuo opsežan i temeljit proces restrukturiranja s ciljem da u prodaji radi 75 posto zaposlenika, umjesto tadašnjih 25 posto. Naravno, sâm natječaj ne znači da će se zgrada prodati pod svaku cijenu, već je prije riječ o ispitivanju tržišta, s obzirom da je nekretninska tvrtka Abilia objavila natječaje za još niz zgrada u vlasništvu Croatia osiguranja, pod otprilike jednakim uvjetima.

Inače, u prizemlju zgrade Croatia osiguranja trenutno se nalazi restoran, a svojedobno su kružile priče kako bi se tamo trebao izgraditi hotel. No, veliko je pitanje, s obzirom da Bjelovar ne slovi za grad koji živi od turizma, a ulaganja u prenamjenu zgrade zasigurno se mjere u desecima milijuna eura, postoji li investitor kojemu bi se takva investicija mogla isplatiti u iole razumnom roku.

Velika restauracija

Vrijedi spomenuti i kako je spomenuta zgrada temeljito obnovljena prije 20-ak godina, u vrijeme kada je Bjelovar držao mnogo istaknutije mjesto u hijerarhiji znamenite osiguravajuće kuće nego danas. Osiguravajuća kuća tada je još uvijek bila u državnom vlasništvu, a na obnovi koja je bila sasvim u skladu s preporukama konzervatora i pod nadzorom struke, nije se štedjelo pa je postignut glavni cilj, očuvanje spomeničko-kulturnog integriteta.

– Zahvat na koji se Croatia osiguranje odlučilo znači temeljitu obnovu koja će zgradu ne samo sačuvati nego će i istaknuti sve njezine vidljive i do sad možda skrivene vrijednosti. Dakako da se u svakom detalju poštuju zahtjevi struke, arhitekata i konzervatora. Ukupno ulaganje iznosi oko deset milijuna kuna – kazao je, među ostalim, tadašnji direktor bjelovarske filijale Croatia osiguranja Drago Caparin, dok je glavni arhitekt Josip Dumančić izjavio kako je unutar starih zidova izgrađena jedna sasvim nova zgrada. Igor Kokoruš

Časnička zgrada koja definira južnu stranu glavnog trga

Zgrada Croatia osiguranja na Trgu Eugena Kvaternika upisana je u Registar kulturnih dobara kao zaštićeno kulturno dobro, a u opisu stoji da je riječ o reprezentativnoj građevini na glavnom gradskom trgu, ucrtanoj u najstarijoj karti grada iz 1772. godine kao stambeni objekt vojnih časnika. Početkom 20. stoljeća postaje zgradom Kraljevske županijske oblasti. Zgrada je oblikovana u stilu kasnog historicizma zadržavši u svojoj strukturi barokne slojeve u vidu svodnih konstrukcija te prostorne organizacije ponajprije prizemlja. Geneza joj je vezana uz politički i gospodarski život grada jer je ovisno o tome mijenjala funkciju, a onda i oblik. Položajem i dimenzijama dominira prostorom, a glavnim pročeljem doprinosi definiciji južne obodne strane glavnog trga.