Zakonskom odredbom kojom se u ovoj godini moraju prijaviti sve nekretnine koje građani posjeduju, na muke su stavljeni oni koji su do sada vješto izbjegavali prijavljivanje svojih podstanara. Sada će lijepo biti pribilježen svaki četvorni metar, pa će i poreznici lakše ući u trag takvima. No, među njima nikada nije bio Ivo Pranić. Ne želi se kaže taj Bjelovarčanin uopće dovoditi u situaciju da mu na vrata pokuca inspekcija. Već 20 godina na Križevačkoj cesti iznajmljuje pet svojih stanova i uredno sa svakim podstanarom potpisuje ugovor o najmu i prijavljuje ga Poreznoj upravi, pa makar i na dan.

– Sve se lijepo dogovorimo i čim potpišemo papir nosim ga u ured u prizemlju županijske zgrade kod gospođe koja ga ovjerava za plaćanje poreza. Porez se određuje prema cijeni koja stoji u ugovoru. Kod mene je noćenje od 40 kuna, na više, ovisno na koliko dugi rok potpisujemo ugovor. Kada su u pitanju podstanari tu sam oprezan. Obično se sažalim nad ljudskim sudbinama, pa na kraju odu neplativši, a imao sam i slučaj gdje sam uredno naplatio najamninu, jer sam ugovor imao s državnom institucijom, ali mi je podstanar bio na probnom dopustu nakon zatvora, pa se ispostavilo da je za to vrijeme i dalje okolo pljačkao. Nakon toga taman da mi je sve prazno više se ne upuštam u takve izlete – priča Pranić.

 Sezonci najpoželjniji

Trenutačno nema podstanare i čini mu se kako je ova godina za iznajmljivače nešto lošije krenula, s obzirom da u prošloj gotovo nije imao praznog hoda. Najboljim mu se pokazalo iznajmljivanje radnicima koji u Bjelovar dolaze zbog privremenih poslova u građevini. Žao mu je što kod njega nisu odsjeli njemački sezonci, jer s obzirom na iskustva koja ima s njima boraveći svuda po svijetu zna da su čisti i ne prave nikakve probleme.

– Iako imam golemo građevinsko iskustvo i puno godina rada na mnogim velikim i luksuznim građevinama mirovina je mala, pa mi je iznajmljivanje taman dovoljno za normalan život, bez razmišljanja što ću sutra. No, da ima i svojih mana, ima. Iako je riječ o stanovima u kojima uredno godinama mogu živjeti i brojnije obitelji nerado se na to odlučujem. Imao sam podstanare, muža i ženu i troje djece. Na kraju ona je našla drugoga i ostavila i njih, ali i mene bez plaćene stanarine i režija – priča naš sugovornik. Podstanare preko jednog internetskog oglasnika traži i Zagrepčanka M.B. Za stan od 62 četvorna metra u središtu Bjelovara traži mjesečnu najamninu od 1793 kune. Stan je prazan od kada je iz njega iselila žena s djecom i ostavila joj hrpu neplaćenih režija te jednomjesečnu stanarinu.

 Gorko iskustvo

– Nisam prije imala iskustva. Potpisale smo ugovor i mislila sam kako će to biti dovoljno za uzajamni pošten odnos najmoprimca i najmodavca. No, ispostavilo se da ugovor zapravo ne znači ništa. Za nekoga poput moje bivše podstanarke, kojoj je biti dužna očito normalno, nema veze kada će joj tko išta naplatiti kada nema od kuda. Zbog toga ću u buduće i ja, kao što to čujem rade drugi, tražiti mjesečnu stanarinu unaprijed, kao polog za upravo takve situacije – kaže M.B. Porez je također na nju uredno platila, a obračunava se, objašnjava, na ugovorenu cijenu.

Na 70 posto najma Porezna ubire 12 posto. Iz cijena objavljenih u oglasnicima može se pak zaključiti da podstanarstvo u Bjelovaru nije baš najsretnija varijanta. Pogotovo ne u posljednje vrijeme. Prateći iznose najamnine primjećuje se skok od prosječnih oko 200 kuna. Taman toliko, tumače upućeniji, koliko valja ostaviti državi, odnosno jedinici lokalne samouprave za porezna davanja. Iz toga se može zaključiti kako se sve više najmodavaca odlučuje na legalno iznajmljivanje.