Elizabeth Hedl za sada je jedina predstavnica ljepšeg spola koja se može pohvaliti diplomom mehatronike Visoke tehničke škole u Bjelovaru. Rodom je iz Svetog Ivana Žabnog, no Bjelovar poznaje još iz srednjoškolskih dana kada je pohađala Opću gimnaziju. Mehatroniku je odlučila studirati jer objedinjuje više grana tehničkih znanosti. Trenutno je na specijalizaciji elektrotehnike, ali mehatronika joj je bila pravi izbor jer se bavi i strojarstvom i elektrotehnikom i računarstvom u mehatroničkim sustavima, a to joj pruža širu sliku.

 Lakše do posla

– Nisam bila od djetinjstva u tehničkim znanostima, to me je počelo tek kasnije zanimati kada sam razmišljala o lakšem pronalaženju posla. Zapravo sam došla iz opće gimnazije bez nekog velikog tehničkog predznanja, kaže. Mehatronika je, nastavlja, teška, ako ne uspijete pratiti sve i ako niste spremni odvojiti vrijeme za redovito učenje. Nikada nije kampanjski učila, nego si je inženjerski odgovorno organizirala vrijeme potrebno za učenje na tjednoj razini i većinom uspijevala držati se svoga plana. A da mehatronika nije nimalo jednostavna, svjedoči podatak da su uz Hedl studirale još dvije djevojke koje su, na žalost, odustale. Što se pak tiče predstavnika snažnijeg spola, Hedl kaže da se s njima dosta družila i surađivala na pripremi ispita. Usto, bila je aktivna i u Studentskom zboru i to ni više ni manje već kao predsjednica.

 Austrijska tvrtka

– Bilo je to jedno od mojih najdražih životnih iskustva u kojima sam se razvila kao osoba i stekla vještine i iskustva koja sada jako lijepo izgledaju u životopisu. Naravno, to je isto oduzimalo puno vremena i puno odricanja, ali na kraju se isplatilo i ponosna sam na rad koji je Studentski zbor napravio. Na prvoj godini me je profesor predložio za tajnicu Studentskog zbora, a na drugoj i ponovno na trećoj sam bila izabrana za predsjednicu – govori. No, i uz učenje i uz predsjedanje, ipak joj je ostajalo dovoljno vremena i za povremene poslove preko Student servisa. Elizabeth Hedl danas radi u austrijskoj tvrtci Schrack Technik u Beču, gdje je došla preko studentske razmjene Erasmus. No, umjesto standardne žalopojke o mladim stručnjacima koji nakon školovanja napuste Hrvatsku, ova suradnja uključuje i Bjelovar. Naime, tvrtka Schrack trenutno radi na projektima s Alumni klubom VTŠBJ i uskoro ćemo zajedno organizirati jednu odličnu radionicu-edukaciju-predavanje, najavljuje Elizabeth. Za djelatnike VTŠ-a uvijek će, napominje, imati samo riječi hvale.