Pred Daruvarskim toplicama najveći je investicijski ciklus još od 80-ih godina prošlog stoljeća kada je inače najuspješnija zdravstvena ustanova u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji započela s radom. Ugrubo, riječ je o izgradnji novog hotelskog krila sa stotinjak postelja, a osim proširenja smještajnih kapaciteta, dodatni cilj je razdvojiti pacijente od turista. Investicija je procijenjena na 40 milijuna kuna, a trebala bi se financirati iz vlastitih izvora uz pomoć kreditnog zaduženja. Dobre vijesti sredinom tjedna najavio je župan Damir Bajs na sastanku kojemu su nazočili predstavnici ravnateljstva te upravnog, radničkog i stručnog vijeća te sindikata. Investiciju će voditi Bjelovarsko-bilogorska županija, osnivač Daruvarskih toplica, a prema riječima Damira Lujanca, predsjednika Upravnog vijeća Daruvarskih toplica, prva lopata mogla bi biti zakopana u drugoj polovici iduće godine.

Isplativa investicija

– Imovinsko-pravni odnosi su razriješeni, a sada je vrijeme za izradu idejnog projekta, a potom i ishođenja projektne dokumentacije. Ako sve bude po planu, dozvola za gradnju trebala bi biti ishođena u prvoj polovici iduće godine, a nakon toga slijedi odabir izvođača radova i sâmi radovi – poručuje Lujanac dodajući kako je sadašnja popunjenost Toplica poprilično visokih 80 posto. Smatra kako je riječ o isplativoj investiciji za koju imaju dovoljno financijske “sape”. Daruvarske toplice, nastavlja, koriste svaku moguću prigodu na nacionalnim i natječajima iz EU fondova, no projekti poput proširenja smještajnih kapaciteta, prema informacijama kojima raspolaže, bit će dostupni za financiranje iz EU fondova tek 2027. godine.

– Mi smo upravo u procesu odabira izvođača radova za uređenje glavnog ulaza u Daruvarske toplice, a riječ je o investiciji od nekoliko milijuna kuna. To je jedna u nizu uspješnih prijava na natječaje, a siguran sam da će biti još – ističe Lujanac.
Iako Daruvarske toplice i danas dobar dio prihoda ostvaruju na tržištu, izgradnja novog hotelskog krila tu bi zdravstvenu ustanovu gurnuo korak dalje u turistički sektor. Korist od nove investicije imali bi i u kroničnom daruvarskom gubitašu Termalnom vodenom parku, koji posluje pozitivno samo ljeti, dok se zbog gubitaka koje ostvaruje zimi svojedobno razmišljalo čak i o tome da se zatvori.

Privlačenje novih gostiju

Na daruvarskom sastanku Bajs se osvrnuo i na ideju da TVP pripoji Daruvarskim toplicama, kazavši da takvo što ne dolazi u obzir.

– Daruvarske toplice u svoje vlasništvo ni u kom slučaju ni pod nikakvim uvjetima neće preuzeti Termalni vodeni park kao nekretninu ni njeno kreditno zaduženje. O tome se nikada nije ni razmišljalo ni razgovaralo. Nositelj investicije Termalnog vodenog parka bio je Grad Daruvar u čijem vlasništvu je on i sada – pojasnio je Bajs dodavši kako je voljan s novim vodstvom Grada Daruvara, ako ono zatraži suradnju Bjelovarsko-bilogorske županije spreman održati sastanak na kojemu bi sudjelovali predstavnici Bjelovarsko-bilogorske županije, Grada Daruvara, Daruvarskih toplica i Termalnog vodenog parka, a s ciljem pronalaska načina pomoći TVP-u koji svake godine ima i velik tekući gubitak.

Pomoć se može tako odnositi u osmišljavanju strategije privlačenja novih gostiju, a da Bjelovarsko-bilogorska županija po tom pitanju već uspješno radi, pokazuje primjer velikogrđevačkih bazena iza kojih je pozitivna poslovna godina s najavama i ovogodišnje dobre turističke sezone, podsjetio je župan.