Luka Iličić, vlasnik Sirovine, nakon 25-ogodišnjeg iskustva uspješnog vođenja tvrtke, započeo je najveću investiciju u povijesti svoga poduzetništva. U Ulici 29. rujna, odmah pored sjedišta tvrtke Sirovina, gradi se moderna proizvodna hala u kojoj bi se već od sredine iduće godine trebale početi proizvoditi ekološka teretna vozila budućnosti. Naime, riječ je o daljinski upravljanim mobilnim platformama koje će se služiti za odlaganje otpada u vrlo zahtjevnim uvjetima, tamo gdje je opasno poslati čovjeka. Bit će to gusjeničari, vozila za čije prometovanje nisu potrebne uređene ceste, a većinu proizvodnje Iličić, odnosno L.ecotech, sestrinska tvrtka Sirovine, namjerava plasirati na strana tržišta.

 Uz EU fondove do nižeg troška

U ovom zahtjevnoj investiciji Iličić očekuje i sufinanciranje od strane EU fondova. Sirovina je, podsjetimo, jedna od prvih bjelovarskih tvrtki koja je već uspješno aplicirala projekte i to ne na EU fondove, nego još na pretpristupne fondove. Tako da nema razloga ne vjerovati da im to neće poći za rukom i ovoga puta, tim više jer je projekt prošao prvi eliminacijski krug. Riječ je o natječaju u programu “Kompetentnost i razvoj MSP (malog i srednjeg poduzetništa)” s projektom naziva “Korak u robotiku”. Ukupna vrijednost investicije iznosi devet milijuna kuna od kojih je 45 posto zatraženo iz EU fonda Operativnog programa “Konkurentnost i kohezija”. Nakon pozitivnog rezultata u prvom eliminacijskom krugu, do ljeta se očekuje i konačna pozitivna evaluacija odnosno prihvaćanje projekta za sufinanciranje.

 Udvostručit će broj zaposlenika

Vrijedi reći kako je investicija već u tijeku, a radovi su započeli podizanjem čelične konstrukcije hale u koju će se smjestiti najsuvremenija robotička oprema. Riječ je o strojevima kao što su roboti za zavarivanje, CNC preša, CNC škare, CNC plazma rezanje pod vodom, novi aparati za zavarivanje, suvremena dizalica i druga dodatna oprema.

– U novoj hali proizvodit će se robotizirane platforme kojima „L.ecotech“ želi već ove godine osvojiti tržište. Te su platforme u funkciji zaštite ljudi i okoliša i obavljat će poslove na kojima je sada ugrožena sigurnost ljudi. Realizacijom ovog projekta L.ecoteh će također modernizirati postojeću proizvodnju strojeva i opreme za zaštitu okoliša i povećati broj zaposlenih sa sadašnjih 12 na 20 djelatnika – poručuje Iličić koji nastavlja kontinuitet svojeg investicijskog ciklusa i doprinosa gospodarskom razvoju Bjelovara i Bjelovarsko-bilogorske županije. Kaže i kako je svoje političko djelovanje stavio u drugi plan.

– Procijenio sam da sam puno korisniji u organizaciji proizvodnje, ali i zbog toga što se u politici previše priča i obećava, a premalo radi. Kod mene je obratno, ja cijeli svoj život mnogo više radim, nego što pričam, a rezultati se vide. Pored toga, ishodi prošlih parlamentarnih izbora su me razočarali. Žao mi je što građani-birači nisu prepoznali važnost povezivanja sa Zagrebom. Mi u Bjelovaru ne možemo bez Zagreba. Po svim pitanjima gospodarskog i društvenog razvoja moramo biti u čvrstoj sprezi s metropolom – smatra Luka Iličić.