Još u kolovozu 2013. godine na Odjel ginekologije i opstetricije bjelovarske Opće bolnice stigao je novi ultrazvučni uređaj 4D. Bila je to sjajna vijest za cjelokupnu ustanovu zbog golema iskoraka u modernizaciji dijagnostičke opreme. Razloga za zadovoljstvo imale su i žene, posebice trudnice kojima će, kako je bilo najavljeno, puštanje u pogon novoga uređaja jamčiti kvalitetnu dijagnostiku zbog koje se do tada moralo putovati do zagrebačkih klinika ili privatnih ordinacija. Kako je tada najavila sada već bivša voditeljica odjela dr. Marija Turek-Šola, do puštanja u funkciju novoga uređaja trebalo je pričekati nekoliko dana kako bi se obavio tehnički pregled, što će jamčiti njegovu punu osposobljenost za rad.

Precizna dijagnostika

Riječ je, naime, o skupocjenom četverodimenzionalnom UZV aparatu vrijednom oko pola milijuna kuna, za dijagnostiku ginekoloških stanja te nadzor trudnoće, Siemens Acuson X300, kojim se postiže prostorni prikaz u stvarnom vremenu. Time se omogućava prikazivanje prokrvljenosti organa male zdjelice, ocjena funkcionalnog stanja organa i patoloških struktura koje se opskrbljuju tim krvnim žilama. Njegove tehnološke mogućnosti posebice su dragocjene za buduće majke jer se dijete može prikazati iz više kutova te je, primjerice, lakše otkrivanje rascjepa usne. Ultrazvuk 4D također povećava mogućnost otkrivanja abnormalnosti ploda u vrlo ranoj fazi, a to je vrlo bitno ženama čije su trudnoće visokorizične, što može ostaviti velike posljedice za dijete.

 Mačak u vreći

Nažalost, ovo dijagnostičko čudo tehnologije do danas još nije u funkciji te skuplja prašinu u nekom kutu bjelovarske ginekologije. Žene i dalje putuju u zagrebačke klinike ili privatne ordinacije u kojima ovakav dijagnostički pregled stoji oko 600 kuna. Bolje upućena javnost nagađa kako bjelovarski 4D nije u funkciji jer nitko od liječnika ne zna njime rukovati, niti je svih proteklih godina poslan na obučavanje.
O čemu se zapravo radi, uputili smo upit na adresu uprave bjelovarske bolnice, te umjesto podrobnijeg pojašnjenja, dobili odgovor u jednoj rečenici.
-Istina je da na ginekologiji postoji UZV sa 4D sondom, ali ta sonda je na popravku već duže vrijeme i nadamo se da će s popravka uskoro biti vraćena. Molimo za malo strpljenja – stoji u službenom bolničkom priopćenju.

 Kvar na uređaju

Kako smo smatrali da je ova tema dovedena do apsurda, tim prije što nije riječ o beznačajnoj investiciji koja se itekako tiče i džepova zdravstvenih osiguranika, zatražili smo dodatno pojašnjenje u telefonskom razgovoru s ravnateljem. Doznajemo kako je ubrzo nakon stavljanja uređaja u funkciju, utvrđena neispravnost sonde, premda je riječ o novome aparatu.
-Bolnica je uložila reklamaciju, nakon čega je uslijedio popravak, no sonda se uskoro opet pokvarila. Za njezin popravak u servisu valja izdvojiti 350 tisuća kuna, što u ovome trenutku jednostavno ne možemo izdvojiti iz bolničke blagajne. Osposobljavanje liječnika za rukovanje ovim uređajem najmanji je problem i to možemo realizirati u kratkome roku. Nadamo se kako ćemo uskoro moći riješiti onaj ključni, problem nestašice novca – pojasnio je ravnatelj dr. Ali Allouch