Porezni obveznici još godinama morat će otplaćivati kredit Bjelovarsko-bilogorske županije podignut u vrijeme župana Miroslava Čačije za izgradnju četiri školsko-sportske dvorane. Podsjetimo, 2009. godine podignut je kredit od 56 milijuna kuna na rok otplate od deset godina. Danas, osam godina kasnije, završetak otplate kredita nije ni blizu, a što je još gore, dovršene su tek dvije od četiri školsko-sportske dvorane.

One u Garešnici i Velikom Trojstvu su izgrađene i u funkciji su već sedam godina, no preostale dvije, one u Velikoj Pisanici i Hercegovcu, „zapele“ su u roh-bau fazi, a njihov dovršetak planiran je putem javno-privatnog partnerstva u škologradnji, projekta o kojemu se Vlada premijera Andreja Plenkovića još uvijek nije očitovala.

Financijska kriza

– Za dvoranu u Garešnici potrebno je otplatiti još 15 milijuna, u Velikom Trojstvu još 12,8, u Velikoj Pisanici 3,3 a u Hercegovcu tri milijuna kuna. Sve zajedno, riječ je o nešto više od 33 milijuna kuna – ističe pročelnica Upravnog odjela za proračun i javnu nabavu Anita Nekić – Pavičić.

Školsko-sportska dvorana u Velikom Trojstvu, podsjetimo, otvorena je sredinom 2010. godine. Otvorenju je nazočio i sâm ministar obrazovanja dr. Radovan Fuchs, a kako i ne bi, s obzirom da je riječ o investiciji „teškoj“ 17,2 milijuna kuna. Par mjeseci kasnije dr. Fuchs otvorio je i garešničku dvoranu čiji je trošak izgradnje bio 21 milijun kuna. No, onda se globalna financijska kriza svom svojom snagom stropoštala na Hrvatsku. A, da stvar bude gora, kredit je umjesto u eurima, podignut u švicarskim francima, pa se i nakon nekoliko godina uredne otplate, glavnica nije nimalo smanjila.

 Milijun kuna godišnje ”u bunar”

-Županija je tu u istom položaju kao i svi građani koji imaju kredite u švicarcima i moramo platiti uvećane rate, ali mi kao pravna osoba nemamo pravo na konverziju u euro. Kako bi se to ublažilo, još 2011. godine je otplata kredita prolongirana s deset na 15 godina, no zbog razlike u tečaju na godišnjoj razini, rate, plaćamo milijun kuna više nego kad je kredit podignut – ističe župan Damir Bajs. Umjesto oko šest milijuna, Županija tako plaća oko sedam milijuna kuna godišnje za četiri dvorane: u Hercegovcu,Velikoj Pisanici, Garešnici i Velikom Trojstvu. Inače na dan prolongiranja otplate kredita glavnica je iznosila 8,6 milijuna švicarskih franaka, i od tada se tek minimalno smanjila. Krajem prošle godine, od prvotnih 56 milijuna kuna, preostalo je za otplatiti nešto više od 33 milijuna kuna.