Zahvaljujući pravoj filmskoj završnici, žitelji Bjelovarsko-bilogorske županije potkraj prošlog tjedna postali su bogatiji za jednog saborskog zastupnika. Riječ je o Grubišnopoljcu Miri Totgergeliju, predsjedniku županijskog HDZ-a koji je u Hrvatskih sabor ušao kao zamjena međunarodnom tajniku stranke Miri Kovaču jer je potonji postao ministar vanjskih poslova. Time se broj saborskih zastupnika s područja Bjelovarsko-bilogorske županije izjednačio s onim u prethodnom mandatu, a vrijeme će pokazati hoće li nas zastupnici u ovom mandatu zastupati bolje od prethodnika.
Što je presudilo da baš Vi postanete zamjena Miri Kovaču?
– Javnosti je poznato da je lista Domoljubne koalicije u II. Izbornoj jedinici osvojila šest mandata, kao i to da je moje ime na toj listi bilo na osmom mjestu. Nakon što je kolega Miro Kovač, koji je bio četvrti na listi, izabran za ministra vanjskih i europskih poslova trebalo je popuniti njegovo mjesto u Saboru. Predsjedništvo stranke odlučilo je da to upražnjeno mjesto popunim ja.
Kako ste zadovoljni izborom Vlade RH?
– Svakako sam zadovoljan što je nakon dugih pregovora napokon izabrana vlada i što će se konačno početi raditi jer svima je jasno da je Hrvatska u takvoj situaciji da jednostavno nema vremena za jalova politička prepucavanja. Treba što prije prionuti na posao kako bi se počeli rješavati nagomilani problemi i hrvatskim građanima vratio optimizam.
Što će biti vaši prioriteti?
– Što se tiče prioriteta tu je sve jasno. Kao saborski zastupnik zdušno ću se zalagati da interesi građana Bjelovarsko-bilogorske županije više ne budu zanemarivani od strane državne vlasti kao u prethodne četiri godine. Konkretno, to znači da ću se svim svojim snagama boriti za realizaciju svih onih projekata važnih za ovu županiju koji se odavno obećavaju, ali nikako da se ostvare ili dovrše.
Zajedno s Darijem Hrebakom u Saboru predstavljate dio pobjedničke koalicije, možemo li očekivati vašu suradnju i na kojim područjima?
– HSLS je dio pobjedničke Domoljubne koalicije pa se suradnja s kolegom Hrebakom sama po sebi podrazumijeva. Stoga je sigurno da ćemo zajednički lobirati i zalagati se za provedbu svih onih projekata koji su od posebnog interesa za našu županiju, no moram podsjetiti da mi ipak nismo zastupnici samo svojih gradova i svoje županije.
Hoće li vaš odlazak u Sabor doprinijeti jačanju županijskog HDZ-a?
– Već sam više puta javno naglašavao da je županijski HDZ svojim ustrajnim radom i rezultatima na izborima dokazao da je vodeća politička snaga u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji te je po tome nedvojbeno zaslužio da ima i svog predstavnika u Hrvatskom saboru. Mojim ulaskom u Sabor sada se to i ostvarilo i to će zasigurno doprinijeti većem zadovoljstvu naših članova i simpatizera koji su bili razočarani kada su svojim glasovima osigurali mandat kandidatu HSLS-a, a ne i HDZ-a.
Hoće li HDZ imati kandidata za gradonačelnika Bjelovara i župana bjelovarsko-bilogorskog?
– Lokalni izbori su na proljeće iduće godine i to je tema koja u ovom trenutku zbog nagomilanih problema u državi jednostavno nije u fokusu i nije aktualna, no doći će na dnevni red i o njoj će se razgovarati. HDZ je najjača stranka u županiji i to je važna činjenica koju će se itekako respektirati kada se o tome bude razgovaralo.