Od petka do nedjelje na sajamskom prostoru Gudovac, u sklopu 26. jesenskog međunarodnog bjelovarskog sajma, novitete iz svijeta poljoprivrede, stočarstva, obrtništva, turizma i gospodarstva, predstaviti će delegacije i izlagači iz čitave Europe. Gudovac će tako još jednom postati gospodarski centar države, a vrijedi napomenuti i kako je ponovno došlo do rasta prodanih izložbenih „kvadrata”, i to za deset posto u odnosu na lanjski jesenski sajam.

Državna stočarska izložba

– Sretni smo jer smo prepoznati od strane mnogobrojnih delegacija i gospodarstvenika iz čitave Europe koji nas svake godine u sve većem broju posjećuju, izlažu svoje proizvode, a važno je za napomenuti i da su mnogi međunarodni poslovi, poslovne suradnje i važni gospodarski ugovori ugovoreni i potpisani upravo na našem sajmu čime smo podigli važnost na međunarodnom tržištu — ponosno je istaknuo Davorin Posavac, direktor Bjelovarskog sajma, na današnjoj tiskovnoj konferenciji.

Glavna manifestacija 26. jesenskog međunarodnog bjelovarskog sajma ostaje Državna stočarska izložba, najveća nacionalna izložba stoke na kojoj se osim konvencionalnih, predstavljaju i hrvatske izvorne i zaštićene pasmine domaćih životinja. Suorganizator Državne stočarske izložbe je Hrvatska poljoprivredna agencija (HPA), a pokrovitelj Ministarstvo poljoprivrede. Na ovogodišnjoj izložbi očekuje se 200-tinjak uzgajivača i 500-tinjak grla stoke iz gotovo svih županija. Posebna atrakcija Državne stočarske izložbe je Bambino kup, odnosno Kup mladih uzgajivača goveda koji je posvećen najmlađim uzgajivačima, onima od druge do petnaeste godine.

Kup mladih uzgajivača

Na Bambino kupu očekuje se 30-ak mladih uzgajivača odjevenih u tradicionalne nacionalne nošnje kraja iz kojeg dolaze. Mladi uzgajivači će, u prostoru za predvođenje, provoditi teliće o kojima se brinu te ponovno pokazati da nema straha za budućnost hrvatskog stočarstva.
Po treći put na Jesenskom sajmu, održati će se i Peti element na kojem će biti predstavljeni noviteti iz svijeta grijanja i obnovljivih izvora energije, a osim toga, po prvi put, uvedene su i dvije nove sajamske manifestacije HOROP-Sajam opreme za hortikulturu i GRO-KO-Sajam građevinske i komunalne opreme.

GRO-KO i HOROR – Nove manifestacije

Posjetitelji GRO-KO-a na izložbenom prostoru moći će vidjeti najnovije trendove u građevini, te nova dostignuća u okviru komunalne tehnologije dok će izlagačima ovo biti prilika da potvrde svoju prisutnost na tržištu te ostvare nove poslovne suradnje. Što se pak HOROP-a tiče, posjetitelji će imati priliku upoznati se s najnovijim trendovima u hortikulturi, ali i upoznati se s uzgojem, proizvodnjom i oplemenjivanjem različitih biljaka, dobiti ideje za uređenje vrtova, dvorišta ili balkona. Bit će to prava atrakcija za sve ljubitelje cvijeća i zelenila. Ove manifestacije popratit će i mnogobrojna predavanja, okrugli stolovi, radionice te prezentacije poljoprivredne mehanizacije i opreme za poljoprivredu, prezentacije građevinske, komunalne te opreme za hortikulturu.

Cijena ulaznice nije se mijenjala

Cijena jednodnevne ulaznice ostaje 30 kuna za odrasle, odnosno 20 kuna za djecu i grupne posjete. S autobusnog kolodvora u Bjelovaru tradicionalno će svakog punog sata kretati autobusom, a vraćati se na kolodvor pola sata kasnije s ulaza na Bjelovarski sajam.