Nakon cjelogodišnjih priprema i puno uloženog truda i rada Mladi pčelari Osnovne škole Garešnica zajedno sa svojim mentorima obilježili su početak rada prvog školskog pčelinjaka na području Bjelovarsko-bilogorske županije. Nova je to izvannastavna aktivnost učenika garešničke škole koju je početkom školske godine incirala tadašnja ravnateljica škole Dejana Vitez u suradnji s Milanom Pastuovićem, velikim zaljubljenikom u pčelarstvo i članom Pčelarske udruge Đuro Sulimanović.

– Inicijativa tadašnje ravnateljice naišla je na dobar interes djece jer se 20-ak učenika viših razreda osnovne škole upisalo u tu novu i vrlo zanimljivu iznanastavnu aktivnost. U početku smo naravno učenike upoznali s osnovama pčelarstva i pčelinjim proizvodima od meda do propolisa, a kasnije smo kroz radionice krenuli sa stolarskim poslovima. Zajedno sa učenicima bojali smo podnice, sklapali okvire i satnu osnovu te se na taj način upoznavali sa košnicom, govori Slaven Marenić, tadašnji učitelj geografije i voditelj Mladih pčelara koji je u međuvremenu postao ravnetelj škole.

Kako se baviti pčelarstvom ne može bez pčela krenulo se u prikupljanje pčelinjih zajednica, košnica i naravno mjesta na kojem će biti postavljen školski pčelinjak. Taj ni malo jednostavan zadatak odradila je Udruga pčelara Đuro Sulimanović koja puno ulaže u edukaciju i promociju pčelarstva posebno kada je riječ o eko pčelarstvu. Sekciji Mladih pčelara donirali su 10 košnica s mladim rojevima i proizvodnja je mogla početi.

-Najuzbudljiviji trenutak za sve nas bio je prvo vrcanje. Učenici su cijeli proces odradili uz pomoć mentora što je bio doživljaj za pamćenje zbog kojeg su neki već sada odlučili postati pravi pčelari. Budući da raspolažemo s mladim rojevima fromiranim tek u travnju količina izvrcanog meda nije velika, no dovoljna da svaki mali pčelar kući ponese po kilogram meda, govori Slaven Marenić, ponosan na svojih 10 aktivnih mladih pčelara koji su kaže jezgra buduće pčelarske zadruge. Plan je tvrdi, medom proizvedenim u školskom pčelinjaku, zasladiti obroke u školskoj kuhinji, a eventualni višak meda prodavati i od tih sredstava održavati pčelinjak. Sve dok se to ne dogodi pomoć Mladim pčelarima i dalje će pružati pčelarska udruga u dogovoru s kojom škola kani napraviti novi iskorak.

-Za iduću školsku godinu planiramo da svakom članu Mladih pčelara poklonimo jedan roj i košnicu o kojoj će se brinuti uz pomoć mentora prvog susjeda pčelara bez obzira kojoj od dvije pčelarske udruge koje djeluju na području Garešnice pripada. Naravno da pri tom svi zajedno moramo obratiti pozornost na sigurnost djece što je u cijeloj priči najvažniji dio. Naime, sve što planiramo raditi, radit ćemo uz suglasnost roditelja, zaključuje ravnatelj škole Slaven Marenić i sam pčelar i veliki zaljubljenik u pčelarstvo i njegove dobrobiti.

Pčelinjak i zemljište osigurala Pčelarska udruga Đuro Sulimanović

Sav protreban repromaterijal kao i pčelinje zajednice za sekciju Mladih pčelara osigurali su entuzijasti Pčelarske udruge Đuro Sulimanović.

– Najveći problem bio nam je dobiti odgovarajuće zemljište na kojem će biti postavljen pčelinjak. Prvo smo u suradnji s Gradom pokušali pčelinjak zasnovati na komadu zemljišta koji je u državnom vlastništvu. No, kako se to pokazalo kao nemoguća misija, odlučili smo se za kupnju privatne parcele. Našli smo gotovo idealno mjesto uz turističku cestu nazvanu Stazama starih Graničara, kupili parcelu od šest tisuća četvornih metara na kojoj kanimo osnovati Bio centar Dišnik. Osim što će to biti školski pčelinjak uz pomoć projekta koji je osmišljen i napisan kanimo to mjesto pretvoriti u Centar za proučavanje i održavanje bio raznolikosti, kazao je Milan Pastuović, član Udruge pčelara Đuro Sulimanović i jedan od inicijatora osnivanja za saada jedinog školskog pčelinjaka u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji.