Iako su Bjelovarsko-bilogorska županija, Grad Bjelovar i susjedne općine još prije tri i pol godine potpisale ugovor o uvođenju širokopojasne internetske veze na ruralnim područjima, realizacija toga projekta trebala bi započeti tek u rujnu ove godine. Navedenu informaciju dao je župan Damir Bajs kada je tijekom Aktualnog sata sjednice Županijske skupštine odgovarao vijećniku Draženu Paunu.

Promijenile se tri Vlade

Pojasnio je kako su se, otkako je potpisao ugovor u suradnji s bjelovarskim gradonačelnikom i načelnicima susjednih općina, promijenile tri vlade, a kasnilo se i s izradom državne strategije koja je bila preduvjet za provođenje toga projekta.
Podsjetimo, uvođenje širokopojasnog interneta brzine do 100 megabita u sekundi tamo gdje je komercijalni pružatelji usluga zbog premalog broja kućanstava nemaju interes uvoditi, projekt je koji je ujedinio Grad Bjelovar, osam okolnih bilogorskih općina (Velika Pisanica, Nova Rača, Kapela, Zrinski Topolovac, Rovišće, Šandrovac, Severin, Veliko Trojstvo) i Bjelovarsko-bilogorsku županiju. Prednosti uvođenja brze internetske veze raznolike su, a najbitnija je povećanje gospodarske konkurentnosti.

 Možemo biti prvi

– Omogućiti dostupnost širokopojasnog interneta svakom stanovniku jedna je od strateških odrednica Europske unije u sklopu povećanja konkurentnosti gospodarstva, a projekti te vrste izdašno se financiraju iz EU fondova – istaknuo je župan Bajs te spomenuo da i dalje postoji šansa da upravo Bjelovarsko-bilogorska županija bude ako ne prva, onda barem među prvih pet hrvatskih županija koje su svim svojim žiteljima pružile mogućnost priključka na brzi internet. Iskustvo susjedne Slovenije, dodao je, govori da su se nakon uvođenja brzog interneta svi važniji ekonomski pokazatelji poboljšali.

HT spreman za 5G mrežu

HT je početkom godine pokrenuo modernizaciju radijske pristupne mreže na području cijele Hrvatske. Ta će mreža omogućiti uvođenje 5G tehnologije u trenutku kad se za nju dodijeli potrebni radio-frekvencijski spektar. Projekt obuhvaća modernizaciju infrastrukture, transportnih kapaciteta i same radijske opreme koja bi trebala završiti do kraja 2019.
5G je nova generacija komunikacijskih mreža i velika prilika za hrvatsku ekonomiju i razvoj, koja će uključivati cijeli popratni ekosustav. Njena komercijalizacija promijenit će način na koji komuniciramo, koristimo uređaje iz naše svakodnevnice, olakšat će naše živote i poslovanje.

Autonomna vozila, pametne kuće i robotika u medicini moći će se realizirati jedino uz najnovije generacije mreže. Isporukom mobilnog širokopojasnog pristupa ekstremnih brzina, robusne povezanosti s niskom latencijom te umrežavanjem milijuna uređaja u masivni Internet stvari (Massive IoT) promijenit će se društvo u cjelini. Jednako kao što su internet, električna struja, parni stroj, tiskarski stroj bili ili jesu glavne pokretačke snage socioekonomskog razvoja i čine tzv. tehnologije opće namjene, tako će i 5G biti sljedeća velika tehnologija koja će značajno poboljšanje kvalitete života ljudi i povećati produktivnost, naglašavaju u Hrvatskom telekomu.