Mnogi koji su se posljednjih tjedana zaputili od Bjelovara prema Đurđevcu, vjerojatno su se zapitali kakva je to čudnovata oprema ondje postavljena i što se to traži na Bilogori. Kilometri kablova i žica protežu se od Letičana, Ćurlovca i Kupinovca pa sve do Velikog Trojstva i Šandrovca, a mnoge su iznenadila i brojna vozila poljskih registracija koja se ondje mogu vidjeti. Kako su nam potvrdili iz tvrtke INA ondje je započelo provođenje 3D seizmičkih radova snimanja podzemlja na širem području Bilogore, Šandrovca i Letičana, koje se proteže na oko 200 četvornih kilometara.

-Cilj ovog projekta je prikupiti podatke o preostalim potencijalima na postojećim Ininim koncesijama te eventualno pronaći nove rezerve ugljikovodika. Na spomenutom području INA sa svojih eksploatacijskih polja crpi i naftu i plin, tako da je cilj ovih radova pronaći nove zalihe i nafte i plina. Radovi snimanja 3D seizmike na području Bilogore, Šandrovca i Letičana izvodit će se do kasne jeseni. Za Inu će ih obavljati renomirana poljska tvrtka Geofizyka Toruń koja je za rad na terenu angažirala velik broj domaćeg osoblja. Vrijednost cijelog projekta, što uključuje i angažman poljskih i hrvatskih podizvođača premašuje 50 milijuna kuna – otkrili su iz Ine te naglasili da najveća hrvatska naftna kompanija ima veliko iskustvo u istraživanju, razradi i proizvodnji ugljikovodika u spomenutom području te je u prošlosti na njemu ostvarila brojne poslovne uspjehe.
-Kompanija sve svoje poslovne aktivnosti izvodi na siguran način te u skladu s najboljim svjetskim industrijskim praksama. Izvođenje ovih istražnih aktivnosti neće imati utjecaj na zdravlje ljudi ili okoliš – istaknuli su iz tvrtke INA, koja je u posljednje dvije godine uspjela povećati proizvodnju na domaćim eksploatacijskim poljima i time preokrenula trend prirodnog opadanja proizvodnje, a tko zna, možda podzemlje Bilogore skriva zalihe nafte i plina koje će nam omogućiti da svi živimo kao šeici na bliskom istoku.