U II. osnovnoj školi nakon više od tri tjedna učenici opet mogu računati na topli obrok koji je bio onemogućen jer je još sredinom kolovoza puknula vodovodna cijev i izazvala poplavu. Učenici su tako u srijedu na jelovniku imali -pizzu iz pekare.

Vijest je to koja je izazvala ogorčenost kod dijela roditelja koji su ionako bili neugodno iznenađeni dugotrajnom sanacijom kuhinje te su nam se javili i upitali kako se pizza iz pekare uklapa u projekt Bjelovarskog doručka čiji je cilj da domaći poljoprivredni i zdravi proizvodi budu zastupljeni u školama i vrtićima. Provjerili smo tu informaciju i na stranicama II. osnovne zaista piše da je za srijedu za topli obroka bila pizza i banana.

-Nakon što sam djetetu spremala sendviče tri tjedna, sada konačno počne kuhinja raditi i za topli obrok koji plaćam dijete mi dobije pizzu iz pekare. To sve više nema smisla i morat ću po pitanje prehrane nešto drugo smisliti za svoje dijete – ogorčeno nam je rekla jedna majka učenika koja je željela ostati anonimna (podaci poznati redakciji).

Podsjetimo, nakon puknuća cijevi u školskoj kuhinji još sredinom kolovoza kuhinja je zbog čekanja da se vlaga povuče kao i zbog građevinskih radova bila zatvorena na duže vrijeme tako da je za 53 učenika koji pohađaju produženi boravak osiguran catering iz jednog bjelovarskog restorana, dok su drugi roditelji zamoljeni da svojoj djeci za školu pripremaju sendviče.

Jedan dio zida sanirane školske kuhinje u kojoj se pripremaju obroci učenicima

No, to nije sve. Iako je školska kuhinja konačno počela s radom što bi trebalo značiti da je sve sanirano u posjedu smo fotografija koje ukazuju u kakvom stanju kuhinje to jest zidova kuhari pripremaju hranu za djecu.
Ravnateljica Davorka Bačeković – Mitrović za Bjelovarski list izjavila je.

-Iz nadležnog Ministarstva znanosti i obrazovanja dobiven je odgovor da ne trebamo odobrenje MZO za rad školske kuhinje, jer se, doslovno navodim, „radi o otklanjanju nastalih oštećenja, a ne o promijenjenim uvjetima“. Niti sanitarna inspekcija nema nadležnost nad blagovaonicom, nego samo nad školskom kuhinjom. Ipak, pozvala sam sanitarnu inspekciju da obavi nadzor nad radom školske kuhinje kako bismo svi bili mirniji te sam također zatražila ispitivanje kvalitete vode od Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, što je uobičajena praksa u našoj školi da se takvo ispitivanje provede jednom godišnje, iako imamo kontroliranu vodu iz gradskoga vodovoda. Nadalje, dobili smo, na traženje nadzornog inženjera, očitovanje da ne postoje nikakve zdravstvene opasnosti za učenike, odgovorila je ravnateljica i napomenula da je Grad o svemu odmah obaviješten i da je on po provedenom natječaju angažirao Česma usluge za sanaciju – stoji u izjavi ravnateljice Bačeković. (V. Cindrić)