Učenici II. Osnovne škole Bjelovar od prvog dana školske godine nemaju topli obrok zbog velike poplave koja je još sredinom kolovoza zbog puknuća ventila zadesila školsku kuhinju i blagovaonicu. Iako je prošlo već mjesec dana, šteta još uvijek nije sanirana. Davorka Bačeković – Mitrović, ravnateljica škole kojoj uskoro ističe mandat, isprva je tvrdila da će radovi biti dovršeni do početka ovog tjedna, a sada je kao novi datum tek ugrubo odredila sljedeći mjesec.

Bez kuhinje do listopada

– Prema najnovijim informacijama iz Grada Bjelovara, koji kao osnivač škole osigurava uvjete rada školske kuhinje, nadamo se da ćemo s obrocima za sve učenike koji se hrane krenuti u listopadu 2019. godine – ustvrdila je nedavno ravnateljica na službenim internetskim stranicama škole.
Vrijedi spomenuti da je za 53 učenika produžene nastave škola osigurala hranu putem cateringa, dok je ostalim 295 polaznika školske kuhinje, uključujući i one koji imaju pravo na besplatan obrok iz EU fondova, poručeno da se strpe do završetka obnove kuhinje.

Kolektivni ugovor

O poplavljenoj školskoj kuhinji raspravljalo se i na Facebook stranici portala Bjelovarac.hr. Novinarka Bjelovarskog lista Sanja Klinac zamjenici gradonačelnika Valni Bastijančić Erjavec predložila je da kuhari iz drugih bjelovarskih škola pomognu da učenici II. Osnovne škole dobiju topli obrok i u vrijeme kada je kuhinja izvan funkcije.
-Nemamo li mi jedinstven školski sustav, zaposlene kuhare koji primaju plaću iz istih džepova, odnosno ne mogu li oni pomoći u nekoj od drugih školskih kuhinja u gradu da bi i djeca u II.OŠ imala iste obroke. Dok je jedan poznati bjelovarski poduzetnik također upitao zamjenicu gradonačelnika što su radili kuhari za vrijeme školskih praznika.

Na dobronamjerni prijedlog zamjenica gradonačelnika odgovorila je prodikom:

-Ne poznajete dobro sustav i količine obroka prema kolektivnom ugovoru. Uvijek sam Vas smatrale vrsnom novinarkom. Nadam se da je ovaj komentar samo revolt – izjavila je zamjenica gradonačelnika. Za odgovor nije ostao uskraćen niti bjelovarski poduzetnik.

-Bili na godišnjem. Proučite zakon o radu i kolektivni ugovor, a kuhari ne saniraju vodovodne ventile.

Ako su kuhari bili na godišnjem i ako ne saniraju vodovodne ventile, zanimljiva je fotografija na kojoj 10. srpnja kuhari II. osnovne škole Bjelovar postavljaju nove parkete. (V. Cindrić)