II. izborna jedinica, koja osim istoka Zagreba i Zagrebačke županije obuhvaća Koprivničko-križevačku i Bjelovarsko-bilogorsku županija, zahvaljujući prvenstveno listi HDZ-a, prometnula se kao jedna od medijski najzanimljivijih jedinica. Na prethodnim izborima, podsjetimo, Domoljubna koalicija osvojila je šest, koalicija Hrvatske raste pet, Most nezavisnih lista dva, a slavila je i stranka Milana Bandića s jednim osvojenim mandatom. Vodila se tada “mrtva trka” između lijeve i desne koalicije, a potonja je osvojila mandat više zahvaljujući prednosti od oko dvije tisuće glasova. U SDP-u sada računaju, a u prilog računici govore im i recentne ankete, da će im savez s na ovom području dosta popularnim HSS-om, pomoći da rezultat preokrenu u svoju korist i osvoje najmanje šest mandata. Tu im računicu donekle kvari dugogodišnji bivši predsjednik Seljaka Branko Hrg koji je ostao na HDZ-ovoj listi. Nalazi se na visokom četvrtom mjestu, a njegovu plasmanu zasigurno će pomoći i svečano otvorenje brze ceste Vrbovec – Križevci upriličeno prije točno tjedan dana. No, prava drama krije se u imenima pozicioniranima ispod križevačkog gradonačelnika. Uz prepostavku da aktualne ankete “pogode” rezultat izbora, Hrvatski sabor definitivno ostaje bez predstavnika Bjelovara. Dario Hrebak, HSLS-ovac pozicioniran na rubno, šesto mjesto ispada iz igre, a svi ostali Bjelovarčani ionako su previše nisko da bi se mogli nadati čudu.

Bitka za preferencijalne glasove

No, HDZ-ova lista krije još jednu vrlo bitnu začkoljicu. Naime, na posljednjem, 14. mjestu nalazi se Milijan Brkić, potpredsjednik stranke koji u “napad” kreće uz pomoć preferencijalnih glasova. Brkiću je na neki način suprotstavljen kontroverzni, ali u stranci navodno vrlo popularni ministar kulture u ostavci Zlatko Hasanbegović. Brkić je svoju kampanju shvatio vrlo ozbiljno, pa ovih dana području II. izborne jedinice obilazi uzduž i poprijeko. Izborni rezultat za njega je ključan jer će predstavljati jedan od ključnih argumenata pri daljnjem restrukturiranju HDZ-a koje će uslijediti nakon parlamentarnih izbora. Ako HDZ osvoji pet mandata, a Brkić prikupi više od deset posto preferencijalnih glasova (nešto manje osam tisuća glasova), on “izbija” saborski mandat Totgergeliju, predsjedniku županijske organizacije. No, on i dalje ima šansu ako prvopozicionirana Ivana Maletić kojim slučajem završi u Vladi, ali i ako naprosto odluči ostati u Europarlamentu, gdje joj je plaća neusporedivo viša nego u hrvatskom.

Daruvar je novi Bjelovar

Što se tiče SDP-ove, odnosno liste Narodne koalicije, tu ne bi smjelo biti nekih posebnih iznenađenja. Daruvarčaninu Vedranu Babiću s visokom trećeg mjesta smiješi se već treći saborski mandat, a prilično je izgledno da bi uz sugrađanina Vladimira Bileka, kandidata manjina, mogao biti jedini predstavnik Bjelovarsko-bilogorske županije. Anka Mrak – Taritaš (HNS), rođena Bjelovarčanka i po mnogima najuspješnija ministrica u Milanovićevoj Vladi, do saborskog mandata ponovno će morati putem preferencijalnih glasova jer ju je stranka ponovno stavila ispod praga. U najoptimističnijoj varijanti, naime, Narodna koalicija ima šansu dobiti sedam mandata, točno jedan manje nego što je Mrak – Taritaš potrebno. Izborni prag bi, baš kao i na prethodnim izborima, trebali prijeći Most i stranka Milana Bandića, dok je koalicija okupljena oko Živog zida ponovno na rubu, no prema anketama vjerojatnije je da će prijeći prag, nego da će ostati ispod. Sve u svemu, procijenjuje se da će SDP i Živi zid dobiti po jedan mandat, HDZ i Most izgubiti po jedan, Bandić ostati na jednom mandatu.

HSS-u ipak jedan mandat na mala vrata ?

Iako se očekivalo da će se na listi Narodne koalicije u II. izbornoj jedinici kao predstavnik županijskog HSS- a naći Fredi Pali, načelnik Općine Velika Pisanica, to je mjesto ipak zauzeo Josip Dekalić, načelnik Općine Šandrovac. Odlukom stranačkog vrha Dekalić je ušao na 14. mjesto na listi.

-Na ovim će izborima jako veliku ulogu odigrati preferencijalni glasovi i procjena stranke je bila takva da ja mogu prikupiti više glasova od kolege Palija – kaže Josip Dekalić, politički veteran koji se tako po drugi put našao na izbornim listama za Sabor , sa ozbiljnim izgledima da sjedne u saborske klupe. Naime, sporazumom sa SDP-om HSS je dobio drugo mjesto na listi koje drži Stjepan Kožić, župan Zagrebačke županije. Kako on kao župan ne može biti saborski zastupnik unaprijed je dogovoreno da će ga zamijeniti netko od drugih članova HSS-a na listi, tu su samo dvije mogućnosti.

– To možemo biti ili ja ili kolega Mladen Mađer iz susjedne Koprivničko – križevačke županije koji je na desetom mjestu. Nije ništa do kraja definirano, no logično je da tko osvoji više preferencijalnih glasova taj bi trebao ići u Sabor – kaže Dekalić kojeg stoga čeka ozbiljna bitka za svaki glas jer je ulog velik. Bar godinu dana sjedenja u saborskim klupama jer će se Stjepan Kožić vjerojatno vratiti u Sabor nakon lokalnih izbora iduće godine ukoliko ne osvoji još jedan mandat župana.(dv)