Piše: Vedran Cindrić

BJELOVAR – Igor Brajdić prije nego što je postao zamjenik gradonačelnika i predsjednik županijskog HSLS-a bio je višegodišnji zaposlenik HGK-a tako da je svakako relevantan sugovornik oko gorućeg pitanja treba li se HGK-u ukinuti obvezna članarina.

No, prije svega, podsjetimo. Most je u Saboru prošli tjedan predložio da članarina u HGK-u više ne bude obvezna već dobrovoljna. Predsjednik HSLS-a Dario Hrebak još prije devet mjeseci je objavio da bi bilo najbolje da se gospodarska i obrtnička komora ukinu, a na službenoj facebook stranici HSLS – a samo noć prije glasanja u Saboru oko ukidanja obveznog članstva objavljeno da je da će HSLS očekivano glasati za ukidanje obvezne članarine te da pitanje obvezne članarine u HGK-u nije pitanje populizma ili oportunizma već da obvezna članarina ima direktan negativan utjecaj na konkurentnost hrvatske ekonomije. Drugi dan nakon navedene objave, predsjednik Sabora Gordan Jandroković naprasno je odgodio glasanje o ukidanju obveznog članstva u HGK-a, a danas je Dario Hrebak promijenio ploču i izjavio da je prijedlog Mosta ipak populističan te da neće glasati za Mostov prijedlog već da se u dogovoru s HDZ-om ide u reformu HGK-a i postepeno ukidanje članstva.

Predsjedniku HSLS – a Bjelovarsko – bilogorske županije i zamjeniku gradonačelnika Igoru Brajdiću koji je prije stupanja na navedene dužnosti bio višegodišnji zaposlenik HGK-a poslali smo upit da nam kaže svoje mišljenje o ukidanju obveznog članstva u HGK to jest smatra li da članstvo treba biti obvezno ili smatra da ne treba.

-HGK je institucija koja ima 160 godina dugu tradiciju postojanja. Kao i svugdje drugdje nije sve idealno, ali nije niti sve tako crno. Postoji prostora za reformu, ali nije dobro da se ukida preko noći. Jer ako ćemo tako gledati, onda idemo ukinuti preko noći  Hrvatske šume, jer možemo sami sjeći drva,  Hrvatske vode jer plaćamo naknadu za uređenje voda, Hrvatsku poštu, itd. Nama kao da ništa ne treba. Podsjetit ću i da radnici se žale da su plaće male u privatnom i javnom sektoru, a pak s druge strane između sebe komentiramo da niti svi radnici ne rade jednako i ne zarade plaću. Najbolje da to sve ukinemo pa idemo svi u socijalu, figurativno govorim. Kod nas nikada ništa ne valja i uvijek gledamo onoga drugoga – kaže Brajdić i nastavlja.

 -Što se tiče HGK-a, nije sve idealno, ali uvijek gledamo prema zapadu pa je tako u Austriji, ekonomskoj velesili članstvo u gospodarskoj komori obvezno. HGK je institucija koja ima izvrsnu akciju ‘Kupujmo Hrvatsko’ i ‘Izvorno Hrvatsko’ i više bih volio da reforma ide u smjeru brandiranja znakova kvalitete i drugih usluga i javnih ovlasti koje komora pruža. Kao bivši djelatnik izrazito cijenim svoje kolege i mogu govoriti za razdoblje dok sam bio u ŽK Bjelovar jer za to razdoblje znam da se sa gospodarstvenicima zajednički pokretalo puno inicijativa i održalo korisnih sastanaka. Vjerujem da je tako i dalje. Uostalom to je sve mjerljivo. Izuzetno cijenim gospodarstvenike jer i u obitelji oba bratića imaju svoje tvrtke. Jedan radi preko 20 godina u Njemačkoj, a drugi posluje u Hrvatskoj. Obojica rade kao i ja da zaradimo svoju plaću. Naravno da sam za reforme, ali ne preko noći da ljudi završe na ulici. Uvijek sam za jasnu komunikaciju i ako su gospodarstvenici nezadovoljni smatram da trebaju jasno reći što oni očekuju od HGK –a, da to nije isključivo ukidanje članarine preko noći. Definitivno postoji prostora da se unaprijedi poslovanje, a cilj treba biti postepeno ukidanje članarine. U životu uvijek trebaju postojati ciljevi, a ovdje je cilj biti na usluzi gospodarstvu. Kada govorimo o reformama, za mene je reforma reguliranje poreza, tako recimo ukidanje poreza na dohodak od kapitala. Što se tiče rasterećenja Bjelovar može biti primjer jer je prirez bio 12% 20 godina. Danas je ukinut, ali postepeno kroz godine. Bjelovar je danas grad bez prireza i poreza na potrošnju. Promjene trebaju i one će se dogoditi, ali trebaju biti planirane – kazao je Brajdić.